Съдът във Варна остави в ареста 28-годишния Христо, пребил и душил мъж в Германия

Окончателно: България няма да предаде украинец, издирван от родината си. При военно положение правата му на справедлив процес не са гарантирани

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 28-годишния Христо Д., чието предаване искат властите в Германия, съобщиха от съда за СайтЪТ. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена в началото на този месец, от Районен съд – Хамбург, във връзка с причиняване на умишлена телесна повреда.

Престъплението е извършено на 14.08.2022 г. Съгласно заповедта, българинът безпричинно нанесъл побой на съквартиранта си, опитал да го души, а пострадалият изпаднал в безсъзнание.

Варненският окръжен прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Искането е издадено от компетентен орган – Районен съд – Хамбург. Разследването срещу Христо Д. е започнало през 2022 г., но той не е бил установен и е бил обявен за международно издирване.

В Германия предвиденото наказание за престъплението е „лишаване от свобода“ до 5 години. Престъплението е наказуемо и по българския Наказателен кодекс. С оглед обезпечаване на присъствието на Христо Д. в предстоящото производство по екстрадицията му, съдът прецени, че спрямо него следва да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 71% 40% 6m/s 300deg
6°C Усещане 1°C
1022hPa 31% 0% 10m/s 280deg
9°C Усещане 5°C
1022hPa 27% 40% 12m/s 290deg