Съдът във Варна остави в ареста двама братя за притежание на голямо количество кокаин и марихуана

26-годишен рецидивист остава в ареста, обвинен в кражба на мобилни телефони във Варна

Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо двама братя, обвинени, че при условията на продължавано престъпление и в съучастие във Варна са държали с цел разпространение високорискови наркотици. В рамките на разследването от дома на Иван Ж. и Слав Ж. са иззети 598, 22гр. кокаин, 578,59гр. марихуана и 0.17 гр. метаамфетамин. Според обвинението, на 2 ноември Слав е разпространил на три лица марихуана и метаамфетамин. Първоначалното задържане е определено от Варненския окръжен съд, но бе обжалвано пред настоящата инстанция.

Защитата твърди, че всяка друга мярка, включително домашен арест, ще постигне целите на закона. Адвокатът смята, че отсъстват кумулативно изискваните предпоставки за задържане под стража – доказателства за опасност от укриване и извършване на престъпление.

Представителят на Апелативната прокуратура обърна внимание на голямото количество и различните по вид наркотични вещества. По думите му, друга мярка не би осуетила извършването на престъпление, защото дори домашният арест не би попречил на Слав Ж. да продава от дома си. Освен това има опасност обвиняемите да въздействат на свидетели или други лица, съпричастни към престъпната дейност.

Апелативният съд съобрази, че двамата са привлечени за тежко умишлено престъпление с предмет по повече от половин килограм кокаин и марихуана, и по-малко количество метаамфетамин. Съпричастността на двамата се извежда от събраните гласни и писмени доказателства. Законосъобразен е изводът на първата инстанция, че при по-лека мярка за неотклонение е реален рискът от извършване на престъпление. Той се извлича от вида и количествата наркотици, начина на разпространението им – от дома и факта, че не става дума за еднократен акт. Високата обществена опасност на деянието също подкрепя задържането под стража, тъй като съобразно практиката на Европейския съд за правата на човека може да се взема под внимание при първоначалното вземане на мярка за неотклонение. Домашният арест не е пригоден, защото забранените вещества са разпространявани именно от дома.

Тези съображения доведоха съдебния състав до заключението, че единствено задържането под стража може да постигне целите на закона. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 2m/s 180deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 78% 1m/s 0deg