Самотни птици сред “тълпа” от гларуси впачтляват на плажа във Варна (ВИДЕО)

Интересни самотни птици сред “тълпа” от гларуси впечатляват край Втора буна на Варненския плаж, видя репортер на СайтЪТ.

Медията ни се допита до д-р Михаил Василев, ветиринарен лекар в зоопарка, който сподели, че бялата нежна красавица е черноглава чайка, а пернатият черен сладур е корморан, който важно крачи в компанията на млади жълтокраки гларуси.

Според негови колеги, чайката е речна и не е ясно как се е озовала на варненския плаж. Не е ясно също така какво привлича хиляди гларуси на това място, което се е превърнало в сборен пункт на пернатите в близост до топлата вода, известна като Гьола.

Любопитно: В природата няма птица гларус! В миналото е имало заповед да се пробиват яйцата на белите “простаци” и се премахват гнездата им

Агресивните птици кръжат и зорко бдят за храна, като не се притесняват да грабят от ръцете на плажуващите всичко, което става за хапване, затова внимавайте и не оставяйте нищо, което може да привлече вниманието, ако не искате да ви атакуват.

Двете птици, които бяха засечени на плажа край Втора буна, далеч не са така атрактивни, както появилия се наскоро черен гларус, който се превърна в истинска атракция за морската столица.

Черен гларус е новата сензация във Варна, търсят му име!

Възможно е черната чайка, която стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка.

Иванов припомни, че на остров Свети Иван се намира последната колония от дивогнездящи чайки по българското крайбрежие. От години колонията е обект на изследване и опръстеняване от учени от Българската академия на науките.

Иванов обясни, че черният цвят на чайката се дължи на вариация на външния вид на птицата:

“От това, което виждам по снимките, става въпрос за добре завършена мутация, тъй като птицата е черна и е без бели петна по перушината. Мога да кажа, че това е пълен меланист. Прилича на възрастна птица.”Веднъж появила се,  мутацията се предава през няколко поколения и е по-вероятно да възникне тъкмо на острова, обясни Иванов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 29°C
1008hPa 72% 32% 2m/s 140deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 65% 75% 4m/s 350deg

29°C Усещане 29°C
1008hPa 42% 100% 4m/s 360deg