Сдружение “Отвори очи” отбеляза Световния ден за борба с наркоманиите с поход

Сдружение “Отвори очи” отбеляза Световния ден за борба с наркоманиите с поход

Сдружение “Отвори очи” отбеляза Световния ден за борба с наркоманиите, с поход и много забавни игри на открито, предаде TheSite24.

В събитието взеха участие всички лекуващи се и екипите на Сдружението.

Участниците споделиха, че това са вълнуващи моменти за тях и са убедени, че са на правия път!

Сдружение “Отвори очи” е създадено 2009 година. Един от основателите му е отец Георги, който и до днес е ръководител на програмата за пълнолетни лица, зависими към ПАВ.

От три години Сдружението работи и по направление- непълнолетни лица в програмата “Св. Стилиян”. Наскоро Сдружението откри и консултативен център за мотивация и работа със зависими извън общност.

На 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета от ООН през 1987 г.

На този ден хора от целя свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.   

Наркотиците са сериозно предизвикателство на съвременността.  Те потискат или стимулират нервната система, променят настроението и съзнанието. При продължителна употреба водят до пристрастяване. При приема им се разграничават два стадия:


I – ви стадий обикновено протича с възбуда, приповдигнато настроение, чувство за независимост. Понякога настъпват обърканост, халюцинации и агресивно поведение.
 

Във II – ри стадий се развиват сънливост, понякога тревожност, депресия, различни неприятни физически усещания (нетърпими болки, лепкава пот, повръщане). За да се почувства употребяващият наркотици  по-добре често посяга към следващата доза и така до момента, в който установи, че не той контролира дрогата, а тя него.

И тук се появява зависимостта, която го изправя на кръстопът:

•    Да осъзнае проблема и да реши да започне лечение;
•    Да продължи с нова доза, с други, по-силни наркотици и да остави дрогата да
унищожи живота му.

Пътят от случайната употреба за развлечение до пристрастяването е различен при всеки. Значение имат генетичните заложби, причините за употреба на дрогата, вида и дозата на наркотика. Почти всички зависими са го правили в началото само понякога и само за удоволствие, докато са успявали да контролират ситуацията. Ако човек приеме дрога, за да се приобщи или справя със стреса, то той определено има проблем.

          Приемът на наркотици води до психическа и физическа зависимост.


Физическата възниква, когато организмът на употребяващият привикне към дадено вещество до такава степен, че то става необходимо условие за нормалното протичане на всички жизнени процеси. Отнемането му предизвиква различни болестни симптоми – от слабо неразположение до конвулсии, в резултат на тежката абстиненция.

Психическата зависимост е състояние, при което приетото вещество заема централно място в мислите, емоциите и действията на човек. То предизвиква непреодолим стремеж за периодичното или постоянното му вземане, на всяка цена, за да се изпита състояние на еуфория или да се избегнат неприятни изживявания. Отнемането на веществото води до емоционален стрес.


           Проблеми, съпътстващи зависимите хора


Наркотиците променят тялото, нормалната работа на мозъка, личността като цяло. Търсенето и употребата на дрога заемат основно място във всекидневието на зависимия.

Жизнено важни функции на организма – сън, хранене, дори усещане на физическа болка, остават на заден план. Човек губи интерес към обичайните си занимания, променя отношението към своите близки. Много често наркозависимите прекъсват обучението си или напускат работа. Мисълта да си набавят поредната доза ги тласка към извършване на престъпление ( нападение, кражба, убийство, проституция).     

Вследствие спадане на имунитета се развиват общи инфекции. При инжекционен прием на наркотици с нестерилни спринцовки възникват рискове от възпаление на мястото на убождането, от заразяване със СПИН, хепатит B, C и D.

    Наркотиците въздействат разрушително върху организма:


•    Нервна система и психика – временна загуба на съзнание, нарушение на
волевите процеси, параноя, дупки в паметта, психични разтройства, депресия;
•    Дихателна система – инфекции, хронични бронхити, рак на белия дроб;
•    Храносмилателна система – загуба на тегло, гадене, повръщане, увреждане на
зъбите, черния дроб;
•    Полова система – промяна на менструалния цикъл, полова слабост;
•    Сърдечно-съдова система – нарушения на сърдечния ритъм, инфаркти, инсулти
и др.

     Няма безопасен наркотик!

  Илюзия е, че пушенето на марихуана не е вредно. Изследванията показват, че тя нанася необратими поражения на мозъчните функции, а въздействието само на една цигара с канабис върху дихателните пътища се равнява на изпушването на 20 обикновени. Привикването към състояние на приповдигнато настроение кара употребяващия „мека“ дрога да търси по-силни усещания и да посегне към инжекционни наркотици.
 

Милиони хора и техните семейства живеят с проблема, свързан с дрогата. Лоша тенденция е снижаването на възрастта при първия опит на наркотици. Наркоманията става все по-масово явление.  Тя унищожава щастието на хора по целия свят и всяка година взема значителен брой жертви. Това е болест, чието лечение изисква неимоверни усилия и ресурс.
 

Животът е най-ценния дар. Не се убивайте, не наранявайте своите близки, никога не започвайте…!

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg