Седем награди за “Златно ключе” на Сия Папазова от рецитаторския конкурс Шумен – 2024

Възпитаниците на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, с художествен ръководител Сия Папазова, дългогодишен драматург на Варненския драматичен театър, спечелиха седем награди в XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, проведен от 19 до 21 април 2024 г. в Шумен. Конкурсът, организиран под патронажа на Министерството на културата, бе подкрепен от Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ К. Преславски“, Българския културен институт в Будапеща, семейството на известния унгарски актьор Иван Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“. 

Журито, с председател проф. д-р Пенко Господинов, заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и членове актрисите Полина Недкова и Стефани Лечева, отсъди на младите варненски театрали три Трети награди – на Лорета Ненова за дебют и на Алекс Алексиев и Аксу Осман. Специалната награда на фирма Контракс“ взе Елинор Кинчева. Михо Колев бе отличен с Наградата на Община Дебрецен и Театър „Чоконай“ – посещение в унгарския град. 

Специалната награда за изключително художествено постижение „Иван Поповски“ бе присъдена на Анелия Христова. Другата Специална награда за изключително художествено постижение „Иван Поповски“, с която бе удостоен Михо Колев, е седмото поред отличие за „Златното ключе“. Особеното в тази награда е, че тя се присъжда само на студенти от висшите училища по театрално изкуство, но в този случай правилото бе нарушено по волята на дъщерята на Иван Поповски, учредила театралния приз.

Организаторите подчертаха, че с великолепното си представяне „Златното ключе“ е отправило предизвикателство към студентите от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, участвали в конкурса. Художественият ръководител на състава Сия Папазова бе поздравена за високото рецитаторско майсторство на своите възпитаници от г-жа Бернадет Колар, заместник-ръководител в Посолството на Унгария в България, г-жа Сандра Мишкеди, директор на Институт „Ференц Лист“ – Унгарски културен институт в София и от дъщерята на Иван Поповски.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 10°C
1018hPa 93% 14% 1m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 67% 100% 7m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1017hPa 82% 100% 3m/s 100deg