Сергей Лавров: Укрепването на отношенията с ислямските страни е приоритет на руската външна политика

Сергей Лавров: Укрепването на отношенията с ислямските страни е приоритет на руската външна политика

По-нататъшното укрепване на отношенията със страните от ислямския свят е сред приоритетните насоки на руската външна политика, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров при откриването на среща на групата за стратегическа визия “Русия – ислямски свят”, предаде ТАСС.

“Русия, голяма евразийска сила, държава и цивилизация, поддържа добри, честни, отношения на взаимно уважение със страните от ислямския свят”, каза Лавров и допълни, че тяхното по-нататъшно укрепване е сред постоянните приоритети на външната политика на страната му.

Руският външен министър посочи, че Русия, “заедно с приятелите си от мюсюлманските страни, се застъпва за формиране на по-справедлив, демократичен многополюсен световен ред, основан принципите на Устава на ООН”. “Отхвърляме агресивно налаганите от колективния Запад ултралиберални ценности”, изтъкна Лавров.

Междувременно, говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза днес, че страната й е “сериозно обезпокоена” от изострянето на напрежението в Нагорни Карабах, след като най-малко петима души бяха убити вчера при престрелка между азербайджански военни и етнически арменци, предаде Ройтерс.

“Настоятелно призоваваме страните да проявяват сдържаност и да предприемат действия за деескалация на ситуацията”, заяви Захарова.

Информация БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg