Скулпторът Живко Дончев е тазгодишния носител на голямата награда “Варна”

Скулпторът Живко Дончев е тазгодишния носител на голямата награда "Варна"

31 личности и колективи с постижения в сферата на културата, науката и образованието ще получат награда “Варна” в навечерието на 24-ти май. Номинациите бяха утвърдени с пълно единодушие от Общинския съвет, предаде СайтЪТ.

Тазгодишният носител на голямата награда „Варна“ е скулпторът Живко Дончев. Той е отличен за цялостно творчество и  високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

Ето кои са носителите на награда “Варна” по категории:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА” – Живко Дончев

І. ЛИТЕРАТУРА – Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Мария Зафиркова  – за нейна мащабна ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“

ІІІ. ТЕАТЪР

Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна –  за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“

ІV.  МУЗИКА – Няма номинации.

V. ОПЕРА

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента

VІ. ТАНЦ – Няма номинации.

VІІ. КИНО

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel,  Eos,  Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен,  отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”)

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 0% 1m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 0% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1019hPa 64% 0% 2m/s 260deg