Специално училище за ученици с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов” с номинация за наградата “Златна ябълка” 2023

Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" с номинация за наградата "Златна ябълка" 2023

С цялостната си политика и визия, училището цели да създаде достъп до образование за всяко дете, независимо от неговите специфични потребности

Специално училище за ученици с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов” с номинация за наградата “Златна ябълка” 2023. Това съобщиха от училището, научи СайтЪТ. Всеки, който иска да подкрепи училището може да го направи ТУК.

Национална мрежа за децата връчва наградите „Златна ябълка”, за да отличи личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Тази година наградите “Златна ябълка” ще бъдат връчени за тринайсети пореден път.

Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна е най-старото по рода си у нас. Основано е през 1905 г. от тогавашния министър на просвещението проф. д-р Иван Шишманов.

Преди няколко години е основан музей на образованието за зрително затруднените. Екипът е изключително горд, че с взаимни усилия съумява да работи с деца с нарушено зрение и интелект в норма и деца с нарушено зрение и с множество увреждания – различна степен на умствена изостаналост – умерена и тежка аутизъм и аутистичен спектър, различни синдроми, детска церебрална парализа, поведенчески проблеми, различни малформации.

В СУУ с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ се обучават ученици от I до XII клас. Всички с интелект в норма са включени в образователната система в масовите училища. Те учат по стандартните учебници с тази разлика, че за тях се изготвят и отпечатват учебници на брайл или с увеличен шрифт за децата със запазен процент зрение. Ресурсни учители ги подпомагат на място и работят с техните учители, родители. И ако се налага, адаптират учебни материали и пособия, за да могат учениците да се справят максимално добре. Училището е база за обучение на студенти от цялата страна. В училищната печатница се адаптират и подготвят брайлови учебници, които са необходими за ресурсните ученици от различни градове.

С цялостната си политика и визия, училището се води от това да създаде условия за достъп до образовние за всяко дете, независимо от неговите специфични потребности.
Екипът в СУУ с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ започва работа с родителите още, преди да постъпят в учебното заведение. Целта е да осъществят превенция на отпадане от образователната система.

Основното предизвикателство пред педагозите е обучението на деца с множество увреждания. От 1998 г. в училището има паралелки за тях. От общо 24 паралелки, 23 са за деца с множество увреждания. Напливът към училището е голям и тази година вместо една, са формирани три паралелки. В учебната програма, по която работят учениците с нарушено зрение и множество увреждания, освен специалните предмети по зрително подпомагане, ориентиране, мобилност и ежедневни умения, освен индивидуалната им собствена програма, каквато има всяко дете, те имат и много терапии – арттерапия, хидротерапия, хипотерапия (лечебна физкултура чрез езда и общуване с коне).

Преди 3 години за първи път е създадена професионална паралелка в направление цветарство и озеленяване за ученици с нарушено зрение и множество увреждания. Тази година броят на паралелките е вече пет. Родителите са изключително горди, че децата им са в такава паралелка. Освен терапевтичния ефект от работата с пръстта, което подпомага развитието на фината моторика, засаждането и отглеждането на едно цвете носи голямо задоволство у децата, че са постигнали и направили нещо. Позитивното отношение на колектива към всяко дете и към родителите е изключително важно.

„Осигуряваме ресурсно подпомагане на всички деца на територията на Варна и не само“, казва Жулиета Петкова (директор). „Има родители, които се преместват да живеят в града ни, само и само детето им да посещава нашето училище, за да получава квалифицирано обучение, съответстващо на неговите заболявания. За съжаление, все повече деца в световен мащаб се раждат с по-тежки и комбинирани увреждания, сочат статистиките. Понякога се оказва, че зрението е най-малкият проблем на тези деца. Но правилото е, че няма необучаеми деца. Няма деца, които не могат да получат любовта и образованието, които заслужават.“

Реализацията на учениците е в зависимост от техните възможности. Има възпитаници на училището, които са завършили право, други са се насочили към учителската професия, има такива и в училището. Някои стават професионални масажисти или рехабилитатори и се реализират много добре. Други градят кариера като певци като Ивайло Дончев, който печели „Гласът на България“ , а сега е в Софийската опера.

За работата на колектива говори оценката на Министерството на образованието и науката, което 2022 година удостои Жулиета Петкова с наградата „Св. Иван Рилски“. Училището получава и наградата за колектив на годината в системата на началното, основното и средното образование на община Варна.
Екипът, се справя с всички ежедневни предизвикателства – първи във Варна направиха външна класна стая по време на Ковид пандемията. Направиха и тактилна пътека с различни текстури и с ароматерапевтични растения. Преди два месеца откриха и първата солна стая в училище за халотерапия, която оказва много благоприятно въздействие при неврологични, кожни и белодробни проблеми.
През януари 2023 г. откриха съвременна зала за ерготерапия, с която могат още по-пълно да се задоволят функционалните потребности на учениците.

С цялостната си политика и визия, училището се води от това да създаде достъп до образовние за всяко дете, независимо от неговите специфични потребности.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 82% 95% 4m/s 330deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 20% 5m/s 60deg

19°C Усещане 18°C
1017hPa 48% 20% 4m/s 110deg