Стартира процедура по преброяване на уличните котки във Варна (ВИДЕО)

Лавинообразното нарастване на популацията на уличните котки във Варна е сериозен проблем. Стана ясно, че тече процедура за предстоящо преброяване на мъркащите бездомници с идеята да се предприемат действия за тяхната кастрация.

“Котките във Варна – кучета ги яли”: Защо свръхпопулацията на котките остава скрита за очите на община Варна

Христина Мирчева помага в приюта за бездомни кучета в с. Каменар. Срещаме я по време на кампанията “Подай ръка – спаси лапа”, която се проведе вчера във Варна. Тя сподели пред репортер на СайтЪТ, че в момента в приемника има 39 големи кучета и 10 малки под 6 месеца.

“Условията вече са по-добри и здравословното състояние на кученцата е по-добро. Базата има нужда от още доста ремонтни действия по нея, но нещата се движат в правилната посока. В началото имахме 90 кученца, но повечето от тях са кастрирани и върнати по местообитание.

Хората, които се грижат за бездомните кучета трябва да са спокойни, че те ще бъдат върнати там, откъдето са взети. Тези хора търсят връзка с приюта, за да може кученцата, които обгрижват да бъдат взети, кастрирани и върнати. Имат ни доверие, че ще се възстановят бързо и ще се върнат там, откъдето са взети”, коментира Христина.

НПО търси съдействие от Община Варна за създаване на приют за кастрация, лечение и осиновяване на улични котки

Дали се мисли обаче за намаляване на популацията на уличните котки, които са сериозен и неглижиран до момента проблем?!

“За да започне кастриране на улични котки, трябва да се направи преброяване. За това преброяване е започнала процедурата и имаме уверение, че ще се случи тази година. В националната програма “Кастрирай и върни”, е заложено подпомагане към външни клиники, които да извършват кастрация. За тази година не са предвидени средства, но за следващата година мисля, че може да се помисли в тази насока.

Жители на квартал “Кайсиева градина” кастрираха със собствени средства над 30 безпризорни котки

Ако успеем да подобрим условията в приюта, когато има добри ветеринари, хората могат да им се доверят, те също могат да доведат куче за кастрация при нас и да си го приберат. За котките зная, че е наболял проблемът, но трябва да се извървят административните стъпки, за да се случат нещата. Разбираме, че има огромен проблем, заложено е и преброяването на котките”, допълни Христина.

Тя сподели и добрата новина, че до момента вече има 15 осиновени кучета от приюта в Каменар. В тази връзка е и кампанията “Подай ръка – спаси лапа”, за да бъдат насърчени хората и да им се покаже, че е добре да си вземат животно от приюта.

“Повечето кучета при нас са домашни, те са изоставени в приюта и не е добре да прекарват много време там, за да не се депресират. Когато са живели в домашна среда и са принудени сега да живеят в клетки, естествено не се чувстват добре. Затова нека хората, когато решат да вземат бездомно животно, първо да посетят приюта или страничката ни “Доброволци към Общински приют за безстопанствени кучета – Каменар, Варна” и да дадат шанс на кученце от там.

Много е важно хората да са отговорни и да не изоставят домашните си любимци и да не ги изхвърлят. Зная, че има ситуации, когато това е неизбежно, при смърт в семейството или друга ситуация, но нека го донесат в приюта или в друга природозащитна организация, защото попаднало на улицата само това животинче може да бъде блъснато от кола, стресирано е и може да нахапе някой. Проблемите след това са много големи. Нека хората бъдат отговорни!”, призова още Христина Мирчева.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 82% 0% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 100% 6m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 82% 100% 4m/s 110deg