Столтенберг: Трябва да сме подготвени за лоши новини от Украйна

Столтенберг: Трябва да сме подготвени за лоши новини от Украйна

Украинската армия не успя да постигне значителен пробив на бойното поле през последните няколко месеца, но въпреки това Западът трябва да застане до страната”, заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския телевизионен канал Das Erste.

Той призовава всички страни членки на НАТО да “превъзмогнат националните, тесни интереси” и да увеличат помощта за Украйна.

Столтенберг предупреждава, че Москва е натрупала резерв от ракети преди зимата.

В излъченото на 2 декември интервю, Столтенберг признава, че фронтовите линии в Украйна са останали до голяма степен непроменени напоследък, добавяйки, че “войните са трудни за планиране”.

“Трябва да сме готови за лоши новини. Войните се водят на етапи, но ние трябва да сме до Украйна и в добри, и в лоши времена”, е заявил генералният секретар на НАТО.

Попитан какво трябва да направи Киев междувременно, докато неговите поддръжници изградят капацитет за производство на оръжия, което със сигурност ще отнеме време, Столтенберг заявява, че ще остави тези “трудни оперативни решения” на ръководството и военните командири на Украйна.

“Мисля, че един от проблемите, които трябва да решим, е фрагментирането на европейската отбранителна индустрия. Не сме в състояние да си сътрудничим толкова тясно, колкото би трябвало“, е допълнил генералният секретар на НАТО. Той призова всички страни членки да “превъзмогнат националните, тесни интереси” и да увеличат помощта за Украйна.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 2m/s 180deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 78% 1m/s 0deg