Световен успех за българския кайт сърф – Кристиан Манев втори на Пан- американския шампионат

Световен успех за българския кайт сърф – Кристиан Манев втори на Пан- американския шампионат

Кристиян Манев отбеляза исторически успех за родния кайт сърф, класирайки се втори в Пан-американския шампионат Formula Kite PanAmericans. Състезателят на Яхтклуб „Черноморец Бургас“ се състезава в олимпийския клас Кайт Фойл и взе среброто в Кабарете, Доминиканска република. Успехът дойде в изключителна конкуренция на над 30 състезатели от 13 държави, в едно от най-силните състезания на американския континент.

При много трудни условия и бързо променяща сила на вятъра, опитният Кристиян Манев се пребори с предизвикателствата и отново сложи България на картата, след сравнително скорошните успехи на Александър Бачев. След проведените гонки Кристиян затвърди добрата си форма, спечелвайки второ място при Men Open Trophy.

В първия състезателен ден Кристиян се състезава на слаб вятър, който традиционно не е „неговия“, но все пак успява да спечели първата гонка за деня, тъй като основният му конкурент (Михаил Новиков е един от най добрите състезатели в света в тази дисциплина ) пада на една от маневрите по време на дистанцията. Въпреки че скоростта му в тези условия е по-ниска от тази на Новиков, Манев успява да компенсира тази липса с остри ъгли на качване срещу вятъра и пълни ъгли на пускане по вятъра. Втората и третата гонка завършва на второ място, плътно зад състезаващия се под флага на Вануату руски състезател Михаил Новиков.

На четвъртата гонка родният състезател прави перфектния старт и повежда флотилията, удържайки челното място до края при значително по-силен вятър. Малшанс бележи следващите стартове, тъй като Кристиян е оплетен от друг състезател, но все пак успява да задържи второто си място във временното класиране. В първата гонка на последващия ден финишира 3-ти (най-лошият му резултат на завършена гонка по време на цялото състезание), пропуска следващата поради проблеми с кайта, за да поведе отново флота в последната гонка на състезанието поради вятър падащ под 6 възела.

Годината на квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024г. е изключително важна за даровития български национал. Подготовката му, координирана по план от ММС и БФВ, продължава с участието на Европейското първенство за младежи до 21 години в Торегранде Италия.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 2% 5m/s 20deg
18°C Усещане 18°C
1020hPa 71% 100% 4m/s 120deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 3m/s 130deg