“Тъга по изгубената модерност” – живопис на художници от група XXL в Градската художествена галерия – Варна

Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев, Свилен Стефанов са авторите в проекта на “Артмарк” с куратор Сузана Николова, който гостува в морския град от 8 до 28 февруари.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 8 февруари проекта на галерия и аукционна къща “Артмарк” с названието “Тъга по изгубената модерност. Живопис на художници от група XXL – Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов“.

Експозицията включва произведения, създадени през последните години от авторите, които навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години на миналия век. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от това време – XXL, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003 г. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите реални примери на независима художествена дейност извън рамките на организираното и предвидимо като развитие българско изкуство.

Изложбата, която можем да видим в Градската художествена галерия на Варна, показва актуални произведения на четиримата художници от този някога пределно провокативен артистичен кръг – споделят организаторите. – Новите работи, които са включени в изложбата, изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те, когато творчеството на авторите се свързва предимно с работа в областта на алтернативната материалност на концептуалното изкуство. И днес те се изразяват с разнообразни средства, но акцентът неизменно пада върху живописта. Всеки един от тях има успешна артистична кариера, която съчетава с академична работа, а техни произведения се намират в музеи и частни колекции по цял свят.

Всички картини от изложбата са включени в издаден луксозен каталог.

Откриването е от 18:00 ч. на 8.02.2024 в Градската художествена галерия – Варна, на ул. „Л. Каравелов“ 1.

Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

http://varnacityartgallery.com

Репродукции: архив на авторите

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg