Търсят бързо решение на проблемите с транспорта и липсата на лични лекари в община Ветрино

Търсят бързо решение на проблемите с транспорта и липсата на лични лекари в община Ветрино

Кметът на община Ветрино – доктор Димитър Димитров беше домакин на поредната среща на екипа на областния управител с кметове от малките населени места от областта. Професор Андрияна Андреева започна тази инициатива в началото на 2024 година с намерението да опознае отблизо реалните проблеми на хората от всички 12 общини на областта и на жителите на малките селища, научи TheSite24.

В заседателната зала на общината във Ветрино кметът представи всички кметове и кменски наместник от 10-те населени места в общината – Белоградец, Ветрино, Габърница, Доброплодно, Млада Гвардия Момчилово, Невша, Неофит Рилски, Средно село и Ягнило. Община Ветрино има обща площ 293 кв. км., и близо 6700 жители.

Транспортната свързаност между селищата в общината и към областните градове – Варна и Шумен е сред най-актуалните проблеми и за община Ветрино. От години се търси постоянно решение на този проблем, но местните хора отчитат, че фирмите, които предлагат транспортни услуги нямат икономически интерес да предлагат транспорт към слабо населени места или райони със застаряващо население, където не се пътува толкова често.

Административният район на хората, които живеят на територията на община Ветрино е град Провадия. Там е съдът, Полицията, Поликлиниката и Спешната медицинска помощ, на които те разчитат. Варна пък е областният център, който е притегателен за тези, които работят или учат в морската столица и се нуждаят от всекидневен транспорт.

В хода на дискусията по транспортната свързаност се очертаха две решения, които могат да подобрят транспортните неволи на местните хора.

Първото е възможността Община Ветрино да бъде вписана в Областната транспортна схема, за да може да се премине към пряко договаряне с превозвачите.

Второто решение на проблема предложи зам. кметът на общината Ирина Маджарова, според която с Решение на МС е редно да бъде актуализирана националната транспортна схема. Промяната трябва да бъде обвързана със субсидиране от страна на държавата на превозвачи, които реализират транспортни услуги към населени места до които няма достъп, както сега се прави за планинските райони. „Хората трябва да разберат, че държавата я има и е в състояние да подпомогне транспортната свързаност между населените места. Това ще изиграе своята положителна социална роля, ще позволи на хората да останат в своите родни места, а не да се обезлюдяват цели райони.

Домакините поставиха на вниманието на областния управител и проблема със състоянието на училищните автобуси, които всеки ден извозват ученици от 9 населени места в района към СУ „Христо Ботев“ – Ветрино, където учат 320 ученици. Тези превозни средства вече са на по 10-15 години и общината непрекъснато дофинансира ремонтите им. Необходими са нови училищни автобуси.

Транспортните проблеми на жителите от населените места в община Ветрино и решенията, които бяха обсъдени на работната среща ще бъдат обобщени в писмо до Областна администрация – Варна, за да може още през идните дни да се предприемат конкретни стъпки за разрешаването им.

Сред актуалните проблеми за разрешаване и пред община Ветрино е липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари, което на практика лишава жителите на малките селища от адекватна медицинска помощ и грижа.

Само 4-ма са лекарите, които обслужват 10-те населени места от района, пък и те не дават дежурства във вечерните часове. Няма аптека, Спешният медицински център е в Провадия и на практика хората, особено по-възрастните от населението са лишени от навременна медицинска помощ и грижа. Коментирано бе и предложение, дошло преди броени дни от Областния информационен център – Варна, който по Програма „Регионално развитие“ дава възможност за проектни предложения за създаване на мобилни екипи от лекарски практики. Реализирането им може да подпомогне реално здравеопазването в малките населени места. Такъв проект за мобилен лекарски екип и телемедицина има вече подаден от община Дългопол.

Наред с проблемите на жителите на община Ветрино, кметовете и кметския наместник на Средно село представиха с гордост дейността на действащите читалища в района – НЧ “Светлина—1904” с. Белоградец, читалищата в селата Млада гвардия, Момчилово, Невша и Неофит Рилски. Възстановените църкви и джамия в Белоградец и във Ветрино, уникалният параклис в с.Ягнило, построен с доброволните дарения на местните хора и осветен от починалия вече Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, скалните манастири край Невша, за които местните разказват удивителни легенди, празниците на отделните населени места, обвързани с различни традиции и традиционни веселби ще бъдат част от съвместни проекти на местните общности с Областна администрация – Варна

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg