Три археологически обекта на територията на Варненска област ще получат държавно финансиране през тази година (ВИДЕО)

Три археологически обекта на територията на Варненска област ще получат държавно финансиране през тази година

През тази година е отпуснато държавно финансиране за три археологически обекта на територията на Варна и областта, като вече са преведени средствата за два от обектите. Това заяви директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко, предаде репортер на TheSite24. Той посочи, че става въпрос за разкопки на Халколитния некропол и за халколитното селище край община Суворово.

“Същевременно правихме разкопки със средства от общинския бюджет – на базилкиката край село Звездица и на варненския некропол. За съжаление заради забавянето на бюджета – археологическия сезон вече не е летен, а вече клони към есенно-зимен. В интерес на истината, месец август беше толкова горещ, че беше почти невъзможно да се работи нормални и смятам, че дори е плюс това, че археологическият сезон се премести малко, защото така ще има възможност да се работи по-дълго на открито и в по-нормално време. Ако не вали дъжд – това изместване на сезона няма да е пречка”, каза още Лазаренко.

По отношение на разкопките в с. Звездица, директорът на РИМ – Варна заяви, че базиликата е доста голяма като обект и е интересна като архитектура и хронология.

“Тя е била унищожена още в античността. Тази година очакваме да разкрием по-голяма част от сградата. Проблемите свързани с такива обекти, които са близко до населените места са свързани най-вече с тяхното опазване. Пример за това е “Джанавара”, където каквото и да се направи винаги е унищожавано от хората или превръщано в сметище. Силно се надявам, че това няма да се случи с базиликата край Звездица, защото това е един красив паметник, който има потенциал да бъде използван за културен туризъм в бъдеще. Има дори такава идея да бъде създаден туристически маршрут, който да свързва базиликите от Варненското езеро. Този маршрут ще показва християнските паметници от античността”, коментира още Лазаренко.

Видео СайтЪТ

По отношение на укрепването на Римските терми във Варна, директорът на РИМ – Варна заяви, че обществената поръчка вече е минала и има избран изпълнител. Предвижда се в най-скоро време да започне укрепването на кулата. Общата сума за дейностите възлиза на 90 хил. лв., а очакванията са до края на тази календарна година да бъдат извършени всички укрепитени мероприятия.

По отношение на туристическия сезон Игор Лазаренко заяви, че сезонът е бил по-добър от предходния. Увеличение има, както на приходите, така и на туристите. Вече се наблюдава завръщане на групите с туристи, които миналата година са липсвали.

Очаква се да продължат разкопките и в непроучената част на Халколитния некропол, при който остават около 30% за допроучване.

“Именно там ще работят колегите, а какво ще открият – можем само да гадаем и да се надявам, че хората от миналото ще са ни оставили нещо и на нас”, добави Лазаренко.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 73% 7% 5m/s 30deg
18°C Усещане 17°C
1024hPa 58% 20% 0m/s 0deg
19°C Усещане 19°C
1019hPa 68% 20% 3m/s 160deg