Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобритания

Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобритания

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия в рамките на голямо държавно разследване в националната сигурност, съобщава BBC.

Подсъдимите, всички български граждани, са задържани през февруари и оттогава са в ареста.

Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с “неправомерни намерения” и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионажа.

Те са:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк

Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, Северозападен Лондон

Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Триото живее в Обединеното кралство от години, работи на различни работни места и обитава редица крайградски имоти.

Г-н Русев има история на бизнес сделки в Русия.

Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години в техническа роля във финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Г-н Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват г-н Джамбазов и г-жа Иванова като двойка.

Г-н Джамбазов е описан като шофьор на линейки, а г-жа Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата, които се преместват в Обединеното кралство преди около десетилетие, управляват обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с “културата и нормите на британското общество”.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещ и в чужбина.

Говорейки пред BBC, съседи от две къщи, обитавани преди от двойката, казват, че са донесли кръгли пайове и торти като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите разказват, че детективите са прекарали значително време в претърсване с видимо полицейско присъствие повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са дали обяснения по обвиненията.

Полицията за борба с тероризма говори публично за нарастващото време, отделено за предполагаеми държавни заплахи и шпионаж, особено във връзка с Русия.

Тяхната загриженост се увеличи след прословутите инциденти от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство.

През 2018 г. предполагаемо руски оперативни агенти са се опитали да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшир, използвайки смъртоносния боен нервнопаралитичен агент Новичок.

През 2006 г. бившият офицер от руското разузнаване Александър Литвиненко предполагаемо беше убит в Лондон, след като беше отровен с плутоний от убийци, работещи за руската държава.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

8°C Усеща се 6°C
1013hPa 87% 100% 3m/s 360deg

5°C Усещане 1°C
1012hPa 90% 100% 6m/s 110deg

5°C Усещане 5°C
1013hPa 93% 100% 1m/s 230deg