Трима руснаци са били нападнати във Варна, помислили ги за украинци (СНИМКИ)

Трима руснаци са били нападнати във Варна, помислили ги за украинци (СНИМКИ)

Трима руснаци са били нападнати във Варна, а причината за агресията е била, че хората говорили на руски и ги помислили за украинци. Това сподели за TheSite24 Юлияна Станкевич, която от 11 години живее с двете си деца във Варна, има собствен бизнес и документи за пребиваване.

Тя разказа, че неприятният инцидент се разиграва преди няколко дни на центъра на морския град, а именно на дюнерите на Червения площад.

“Аз живея много близко до Червения площад. В злополучната вечер, мои приятели ни бяха на гости и към 3.30 часа сутринта решихме да отидем да си вземем дюнери, които са съвсем близко до вкъщи. Аз и още двама от моите приятели излязохме и отидохме до един от обектите. Докато те си поръчваха, видях едно от кучетата, които обикалят в района и седнах до него да го погаля. Явно съм казала нещо на руски, което се е чуло на съседната маса, на която стояха трима младежи на възраст между 20 и 25 години. В следващите минути нищо не се случи, но след като моите приятели си изядоха дюнерите и тръгнахме да се прибираме, стана лошо”, обясни Юлияна Станкевич.

Младежите от съседната маса, които са чули рускоговорящите хора са започнали да ги обиждат с изключително вулгарни изрази като най-мекият от тях е бил “украинци, махайте се оттук”. В първия момент жената подканя своите приятели да не влизат в конфронтация. След серия от псувни, Юлия се обърнала към тях и им е казала, че живее във Варна от 11 години, има документи и поведението им е повече от неприемливо.

“Това обаче не ги спря и тирадата от вулгаризми продължи по наш адрес. По едно време един от тях замахна към мен, но не ме удари. Факт е обаче, че по никакъв начин не се успокояваше от това, че ние се опитвахме да им обясним, че живеем и работим във Варна. Коректно ще е да отбележа, че единият от младежите в крайна сметка ни се извини, но другите двама бяха изключително настървени спрямо нас”, споделя жената и допълва, че шокът е бил голям.

Напрежението ескалира и двама от агресивните младежи блъскат и удрят нейните спътници. Междувременно Юлия Станкович се обажда на полицията да подаде сигнал за нападението. Докато тя звъни от дюнерджийницата викат СОТ.

“Когато тези сотаджии дойдоха, а след тях и още екипи – казаха ни, че и да викаме полиция, никой няма да ни обърне внимание. Държаха се едва ли не, в защита на нападателите ни, които въобще не се вълнуваха, че има камери, които да ги заснемат. За щастие обаче и полицията дойде малко по-късно и хората се оказаха доста по-свестни и разбрани от тези охранители, които според мен бяха индиректно съпричастни с действията на нападателите”, обясни младата жена.

Докато екипите на СОТ са разтървавали нападателите Юлия успява да направи и няколко снимки, които предостави на медията ни:

След идването на органите на реда, руснаците са обяснили за случая и са подали сигнал с надеждата да бъдат взети мерки.

“Живея във Варна 11 години, двете ми деца живеят и учат тук, подобно отношение е просто недопустимо. И за съжаление, това не е първият ми подобен случай. Преди няколко месеца, се прибирахме с компания от заведение и вървейки по центъра на Варна, се засякохме с компания от близо 10 човека. Когато те ни чух, че говорим на руски – започнаха да ни обиждат, казваха ни – вие сте мръсни украинци. В такава ситуация, човек се моли да се прибере жив и здрав, вместо да обяснява кой е и какво прави в този град. Силно се надявам органите на реда да предприемат мерки, защото тези вербални, а вече и физически нападения – не са изключение, което пак казвам – е недопустимо!”, категорична бе Юлияна Станкевич.

Според руснаци и украинци случаите на вербална агресия спрямо рускоговорящи хора във Варна се увеличава и ситуацията се влошава. Те призоваха полицията и местната власт да предприемат мерки, за да не ескалира напрежение в морския град.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 10°C
1018hPa 93% 14% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1019hPa 90% 100% 7m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1017hPa 82% 100% 3m/s 100deg