Турция е ликвидирала ръководителя на “Ислямска държава”, заяви Ердоган

Ердоган спечели изборите в Турция

Турското разузнаване е ликвидирало ръководителя на терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД) Абу ал Хусеин ал Курейши, съобщиха световните агенции, като цитираха изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган снощи пред турска телевизия.

“Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ИД Абу ал Хусеин ал Курейши. Това лице беше ликвидирано вчера в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване”, заяви Ердоган снощи.

Турският президент добави, че неговата страна ще продължи да противодейства на терористичните организации, “без да прави разлика между тях”.

На 30 ноември миналата година Пентагонът обяви, че е ликвидирал в Сирия бившия лидер на ИД Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши. Според изявлението на американските военни той е бил убит при операция, проведена в южната част на страната от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.

Според западни и иракски разузнавателни служби Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши беше брат на бившия лидер на организацията Ал Багдади, ликвидиран в Сирия през 2019 година.

Превод и редакция: БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 20% 7m/s 140deg
24°C Усещане 24°C
1019hPa 50% 20% 5m/s 110deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 46% 75% 4m/s 110deg