Укрепването на Източния фланг на НАТО обсъдиха министрите на отбраната от Б-9

Укрепването на Източния фланг на НАТО обсъдиха министрите на отбраната от Б-9

Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, укрепването на Източния фланг и оказваната помощ от НАТО и ЕС за изграждане на отбранителен капацитет на най-уязвимите страни-партньори – Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. Тези въпроси заедно с усилията на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна бяха част от дискусиите на срещата на министрите на отбраната на държавите от формата „Букурещ 9“ (Б-9) във Варшава. В срещата участваха министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министърът Теодора Генчовска.

„Колективна отговорност е да се приложат общите решения бързо и в пълен аспект, да се изгради по-високо ниво на регионално и междуинституционално сътрудничество в подкрепа на колективната сигурност и бъдещето на нашите нации“, заяви министърът на отбраната в изказването си. Той акцентира върху необходимостта от адаптиране към новата реалност и осигуряване на надеждно възпиране и отбрана по Източния фланг, гарантирано от боеготови многонационални бойни групи. В началото на изказването си българският министър на отбраната поздрави Финландия за присъединяването й към НАТО и посочи, че е от значителна важност в Балтийския регион и по Източния фланг на Алианса да има още един силен и надежден съюзник.

„Нашата сигурност е неизменно свързана със сигурността на регионалните съседи, и в частност на Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. България остава ангажирана с подкрепата на тези страни както на двустранна основа, така и чрез съществуващите инструменти на ЕС и НАТО“, каза още министър Стоянов.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Във форума във Варшава днес участваха още представители от НАТО и държавният секретар по отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

След проведената среща, министрите на отбраната приеха обща позиция, в която изразиха подкрепата си за Украйна и подчертаха необходимостта от пълно и навременно прилагане на решенията от срещата на върха в Мадрид по отношение на предната отбрана

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1015hPa 79% 1% 2m/s 12deg

19°C Усещане 19°C
1015hPa 92% 100% 1m/s 314deg

22°C Усещане 21°C
1014hPa 47% 73% 1m/s 133deg