Улица в кв. “Аспарухово” ще носи името на млад мъж, станал донор и спасил четири живота

Улица в кв. "Аспарухово" ще носи името на млад мъж, станал донор и спасил четири живота

Улица във Варна ще носи името на младо момче, станало донор и спасило четири човешки живота. С пълно единодушие съветниците от комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет дадоха съгласието си улица в район „Аспарухово“ да бъде кръстена на Георги Николов. Това стана на днешното заседание на комисията, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево.

Инициативата за именуването на улицата е на фондация „Документалистите“ като част от осведомителна кампания в подкрепа на донорството на органи в България. За съжаление, страната ни е на последно място по донорство в Европейския съюз, което ясно откроява нуждата от мащабна и дългосрочна кампания. Освен че ще повдигне въпроса за недостига на донори в България, инициативата ще затвърди имиджа на Варна като град, силно ангажиран с развитието и популяризирането на този висш хуманен акт, посочват от организацията.

Градът е един от малкото в страната, които ефективно реализират донорски ситуации. Една от тях, осъществена през 2015 г., е свързана именно с варненеца Георги Николов, който заради внезапно спукване на кръвоносен съд в мозъка умира едва на 21 години, но със своите сърце, черен дроб и бъбреци спасява живота на четирима души.

С инициативата ще бъде отдадена почит на Георги Николов и на десетките други варненци, станали донори. Това ще бъде и признание за техните семейства, извършили един от най-благородните човешки актове – да дарят органите на най-близкия си.

„Подкрепяйки ни, Вие ще ни помогнете да покажем добрия пример и да акцентираме върху факта, че във Варна откриваме един от най-добрите центрове по здравеопазване, отдадени лекари, жертващи от личното си време за каузата за донорството, и благородни хора, които единствено могат да дадат пример на редица други общини. Вашата подкрепа е важна и вярваме, че заедно, пряко и косвено, можем да допринесем за спасяването на човешки животи“, изтъкват от фондацията. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 74% 5% 2m/s 11deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 93% 94% 0m/s 127deg

20°C Усещане 19°C
1015hPa 64% 64% 1m/s 184deg