Увеличават се случаите на стомашни инфекции във Варна и областта

Чревни инфекции тормозят варненци

Увеличават се случаите на стомашни инфекции във Варна и областта. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция в морския град за периода от 28-ми юни до 4-ти юли, научи TheSite24. От Здравната инспекция допълват, че за периода броят на регистрираните чревни инфекции е 56 случая. За тази седмица са регистрирани трима души със салмонелоза, 49 човека с ентероколити, един човек с колиентерит и трима с ротавирусен ентерит.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ ?

Чревните заразни болести – дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена.

Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда – вода, почва, хранителни продукти.

Тези заболявания протичат с голямо разнообразие на клиничната картина, но най – характерните оплаквания са: чревното разстройство, повръщането и високата температура. При хепатит тип А, след тези общи симптоми се наблюдава: потъмняване на урината (цвят на тъмна бира), избледняване на изпражненията, пожълтяване на кожата и видимите лигавици.

Лекото начало бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да доведе до по – късни усложнения, както и до разпространение на заразата. Източник на заразата са хората – болни и заразоносители, а за салмонелозите – и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината.       

 Чревните заразни инфекции (дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др.) не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.

Чревните заразни заболявания (инфекциозните диарии) най-често се причиняват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията, както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда – замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти – чрез които попада в човека (фекално-орален механизъм на предаване).

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg