Ужасяваща статистика: 100 000 души са загинали по пътищата на ЕС през последните пет години

Нов анализ, публикуван от Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), показва, че през изминалата 2023 година е имало 20 418 смъртни случая по пътищата на ЕС. Тези данни показват, че смъртните случаи по европейските пътища са намалели само с 1% в сравнение с 2022 г. За постигане на целта на ЕС за 50% намаление на смъртните случаи на пътя до 2030 г. е необходим годишен спад с поне 6,1%. , се посочва в информация, предоставена на СайтЪТ от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

България отчита напредък за 2023 г. с близо 16% намаляване на смъртните случаи спрямо 2019 г., което не бива да ни успокоява, защото за съжаление „черната статистика“ в България продължава да е на високи нива. Трябва да продължат и дори да се увеличат системните усилия на българските институции за повишаване безопасността на движението по пътищата, за да може да постигнем европейската цел за нула смъртни случаи по пътищата през 2050 г.

След европейските избори миналата седмица ETSC призовава за създаването на агенция на ЕС за пътна безопасност със специфични правомощия, сред които да бъде разследването на пътно-транспортни произшествия. Към момента няма орган на европейско ниво, който да е специализиран в подобни разследвания на пътни катастрофи за разлика от другите основни видове транспорт – авиационен, морски и железопътен, за които има създадени агенции.

ETSC също така призовава Европейската комисия да започне работа по ново преразглеждане на разпоредбите за безопасност на превозните средства с цел да бъдат отчетени напредващите технологии за безопасност и да продължи реформирането на периодичните технически прегледи на превозните средства. По този начин ще се гарантира, че новите технологии се поддържат през целия живот на превозното средство.

Антонио Авеносо, директор на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC) коментира следващия петгодишен мандат на Европейския парламент и Комисията

„Пътната безопасност отново трябва да стане приоритет. 100 000 души са загинали по пътищата на ЕС през последните пет години и още 100 000 ще загубят живота си през следващите пет, ако нищо не се промени. Новоизбраните евродепутати и назначените комисари трябва да започнат работа.“, се посочва още в информацията, изпратена до медията ни.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg