В Букурещ откриха изложба посветена на спасяването на българските евреи

В Букурещ откриха изложба посветена на спасяването на българските евреи

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Националната опера в Букурещ изложбата „80 години от спасяването на българските евреи“ с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която е под патронажа на президента Румен Радев. На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус в Румъния, както и на еврейската общност в страната.

„Изложбата представя подвига на обикновените българи, на българската държава, на български политици и на българската православна църква за спасяването на българските евреи. Всички те застанаха пред влаковите композиции и не позволиха на своите приятели, съседи, познати да заминат за лагерите на смъртта. Българите сме горди наследници на тези смели хора, които с риск за своя и на семействата си живот избраха страната на правдата и човеколюбието“, изтъкна в словото си Йотова. Тя подчерта, че днес 20-български праведници са носители на най-високото признание за хуманност на Световния център за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

„Няма аргумент, който може да оправдае едно от най-големите престъпления в историята на човечеството – убийството на над 6 млн. души само заради етническата им принадлежност. Човечеството винаги ще носи сянката на този позор. За да не се повтарят повече никога годините на Втората световна война и на Холокоста, тази история трябва да се познава и днешната изложба е част от това познание“, посочи вицепрезидентът. Тя определи като опасни опитите да се отрича Холокостът. „Такива гласове се зараждат в радикални движения в Европа. Антисемитските прояви слагат и днес своя позорен отпечатък в обществата и живота ни“, заяви Йотова. Вицепрезидентът призова за бдителност към всички форми на омраза, отричане и насилие. „Трябва категорично да заявяваме: Никога повече омраза, насилие, войни“, подчерта тя.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1001hPa 59% 100% 2m/s 360deg

16°C Усещане 16°C
1002hPa 62% 20% 5m/s 160deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 3m/s 100deg