В Девня откриха паметна плоча на хореограф легенда

Десетки жители на Девня и почитатели на българския фолклор от Варна и региона се събраха снощи пред Младежкия дом в квартал Повеляново за откриването на паметната плоча на хореографа Йордан Илиев.

В присъствието на съпругата му Гинка Илиева, сина му Илко Илиев, внучката и правнучките на твореца, поставил основите на танцовия фолклор в Долината на химията, негови възпитаници от различни поколения се върнаха в спомените си към първите си стъпки в ритъма на българския танц, на които ги е научил Йордан Илиев.

Творецът, който си отиде от този свят през 2019 г., е отдал повече от половин век от живота си на народното творчество и е вдъхнал любов към него на стотици деца в танцовите ансамбли, които е създал и ръководил. Неслучайно през 2002 г. Илиев е обявен за почетен граждани на Девня, а по-късно е  удостоен и с плакет за цялостен принос в развитието и популяризирането на културата на Девненската низина.

„Хореографът на Девня, както го наричат всички, е дал с труда и творчеството си толкова много на толкова много хора, които са му признателни за цял живот и винаги ще го носят в сърцата си“, подчерта кметът на Девня Свилен Шитов, след което заедно със сина на твореца откриха паметната плоча на Йордан Илиев. Тя бе обсипана с венци и цветя не само от местната управа и жителите на Девня, но и от порасналите „момиченца-кокиченца и момченца-петленца“, които е научил да обичат и да се прекланят пред българския фолклор.

Паметта на хореографа почетоха и членовете на варненския мотоклуб „Хан Крум“, а секретарят на читалище „П. Р. Славейков 1928“ Мая Друмева със сълзи на очи сподели: „Той беше щастлив човек, имаше много деца – всички ние, които танцувахме с него. Винаги беше в високо вдигната глава. И нас така ни учеше – да вървим напред с високо вдигнати чела.“

На финала изпълнителите от ансамбъл „Фолклорна палитра“ потопиха присъстващите в магията на танца с изпълнения по хореография на Йордан Илиев.

Йордан Илиев е основател, хореограф и дългогодишен ръководител на ансамбъл „Девня“, създател и главен художествен ръководител на детския танцов ансамбъл „Китка цвете“ при читалище „П. Р. Славейков 1928“ във варненския квартал Владиславово. Възпитаниците му са носители на много награди от национални и международни фестивали и конкурси, а танците по негова хореография отдавна са станали част от съкровищницата на българската фолклорна култура.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

20°C Усещане 20°C
1019hPa 77% 0% 1m/s 250deg