В ДГ “А. С. Пушкин” във Варна откриха “Релакс зона“ и “Сензорна стая” за малчугани с трудна концентрация и адаптация (ВИДЕО И СНИМКИ)

С празнична програма, подготвена от малките сладури на ДГ 7 “А. С. Пушкин” във Варна бяха посрещнати гостите, поканени да споделят радостта от откриването на “Релакс зона“ и “Сензорна стая” в детското заведение, предаде репортер на СайтЪТ.

Двете зони са обособени благодарение на спечелен проект на стойност 5000 лв. в областта на ранното детско развитие, част от програмата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“.

“В продължение на една учебна година, съвместно с Енерго – Про, работим по проект за обществото. С безвъзмездната подкрепа от 5000 лв. на територията на институцията бе изградена сензорна стая за деца със специални образователни потребности, за деца с необходимост от индивидуална работа и за всички деца с трудности в адаптацията. Освен това се изгради и релакс фоайе за най-малките деца, които предстои да посрещне детската градина.

Сензорната стая е разположена в приземния етаж и е третата от поредицата от кабинети. Там е кабинетът за ресурсно подпомагане и кабинетът по ПТП. Тя е оборудвана и създадена от учител, отделил много лично време, всеотдайност и труд.

Проектирано е специално пространство с активни сензорни светлини, които успяват да намалят тревожността и стреса при децата. В науката е доказано много пъти, че сензорната стимулация понижава нивата на тревожност и стрес. Установено е, че учебни заведения, включили в програмите си сензорна стимулация намаляват страха и повишават когнитивните способности в децата.

На втория етаж е разположена релакс зоната. Там децата могат да се отпуснат на меки и цветни барбарони, да послушат звук на птици, да се порадват на златни рибки”, сподели директорът на детската градина д-р Мариела Петкова.

Основна заслуга за идеите и работата по стаята има Валя Матеева, детска учителка в градината, която получи специалната благодарност на директора с пожелание да продължава да твори и споделя добри идеи.

Сред новите екстри в сензорната стая са люлка за намаляване на тревожността, светлинна игра за концентрация и сензорни локвички. Директорът на градината сподели още, че през миналата година 13% от децата в детското заведение са били със специални образователни потребности или затруднена концентрация.

Предстои тази година да бъдат приети две първи групи от малки дечица, за които релакс зоната ще е изключително полезна в процеса на адаптация и регулиране на емоциите.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 1% 6m/s 40deg
20°C Усещане 19°C
1021hPa 68% 100% 5m/s 120deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 3m/s 130deg