В периода 2017-2021 година над 90% от уловите у нас са на рапан, трицона, бяла мида, барбуня и хамсия

В периода 2017-2021 година над 90% от уловите у нас са на рапана, трицона, бяла мида, барбуня и хамсия

За свръхексплоатация на някои видове риби в Черно море предупредиха учените от Института по океанология към БАН във Варна. Те представиха доклада си за съвременното състояние на околната среда в морето и пред български бряг, като в срещата участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, началникът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ Явор Димитров, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ерджан Себайтин. Домакин на събитието беше националният пресклуб на БТА във Варна.

В българската акватория се срещат около 130 вида риби, но не повече от 15 са от интерес за рибарите. В периода 2017-2021 година над 90% от уловите у нас са на рапана, трицона, бяла мида, барбуня и хамсия. През тази година на регионално ниво са оценени запасите на 6 вида риби. Само един от тях – трицоната, се експлоатира устойчиво. Поради тази причина позицията на учените е, че трябва да се вземат мерки за риболова. Възможни варианти са определяне на зони за улов, въвеждане на квоти или на часови пояси, през които може да се лови.

Различните видове натиск, особено риболовът, водят до силно ограничаване на върховните хищници, каза проф. Валентина Тодорова. Като примери в това отношение тя посочи есетрата, акулата, калканът. Според учените риболовните райони в българската акватория са на дълбочина до 100-120 метра, в повечето случаи в наши териториални води. Тяхната позиция е, че тъй като селективният улов на видове влияе на морската среда, е нужно състоянието им да се оценява ежегодно. 

Николай Вълчев, директор на Института по океанология, каза, че климатичните промени също влияят върху морето. Като сериозен проблем той посочи недостатъчното охлаждане на водата през зимата. По този начин намалява процесът на вентилация, нарушават се солеността и наличието на кислород в богатата на живот зона. Всичко това води и до промени в миграцията на различни видове, а според Вълчев не е изключено да се стигне и до изчезването на някои от тях.

Учените от института са направили и регионална оценка на популацията на трите вида китоподобни, които обитават българската акватория – афала, обикновен делфин и морска свиня, чиято численост през годините варира сериозно. Последната оценка е направена през 2019 година чрез самолетно проучване. Резултатите показват, че в българските води числеността на афалата е около 10 000 индивида, на обикновения делфин – малко над 14 000, а на морската свиня (муткур) – близо 49 000. Цялостната оценка е, че видовете не са в добро състояние. И трите вида китоподобни са под защита, те са в Червения списък на застрашените видове, а една от основните причини за смъртността им е, че попадат и се заплитат в риболовни уреди, най-често хрилни мрежи за улов на калкан.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 94% 6% 4m/s 60deg
22°C Усещане 22°C
1020hPa 67% 99% 2m/s 150deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 75% 4m/s 120deg