Варненски тютюнев склад от началото на 20-и век оживя като Никотеа – склад за култура

Варненски тютюнев склад от началото на 20-и век оживя като Никотеа - склад за култура

На Благовещение една от емблематичните сгради във Варна от началото на XX век, която е служила като склад за съхранение и преработка на тютюн, оживя като „Никотеа – склад за култура“. Откриването на новото пространство за провеждане на широк спектър събития – концерти, изложби, конференции, семинари, обучения и обмяна на идеи, започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Дончо от Варненската и Великопреславска Митрополия.

Удовлетворение от трансформацията на мястото и пожелания за успехи към фамилия Дипчикови – хората, по чиято инициатива Варна ще има своето ново място за организиране на събития, отправиха г-жа Изабела Иванова – зам. областен управител на Областна администрация Варна и г-н Коста Базитов.

По време на събитието варненски художници предоставиха платната си в благотворителна изложба в подкрепа на кампанията “Плувай с мен” за подпомагане на тренировки на деца с увреждания от Варна. Изложбата и авторите бяха представени от добре познатите художници Красен Бербенков и Георги Кенаров.

Гостите на събитието бяха запознати с историята на една от най-големите за времето си сгради във Варна, проектирана през 1923г. от авторитетния арх. Антон Франгя по поръчка на строителния предприемач Нико Станков. За разлика от съдбата на други тютюневи складове в Европа, които днес са се превърнали в търговски центрове, жилищни и хотелски сгради, наследниците на последния собственик на тази емблематична сграда във Варна са решили тютюневият склад да запази името си от онези времена но да бъде място за провеждане на широк кръг от събития.

„За мен най-важно е да се запазят ценностите за бъдещите поколения“ каза при откриването Христо Дипчиков. И допълни: „Затова след като си възвърнахме собствеността на дядо ми, не се поблазних да продам полуразрушената сграда в сърцето на Варна, а влложихме много усилия, енергия и средства, за да създадем „Никотеа – склад за култура“.

Вечерта бе гарнирана с изпълнения на китара на талантливия млад варненец, носител на Гран при и Първи награди от национални и международни конкурси Симеон Дечев и виртуозни клавирни шедьоври на Теодор Беломъжов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 11°C
1007hPa 87% 100% 6m/s 30deg

13°C Усещане 11°C
1008hPa 47% 40% 2m/s 150deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 44% 75% 5m/s 250deg