Във Варна се проведе работна среща за популяризирането на културно-историческата памет, съхранявана в Двора на кирилицата край Плиска

Във Варна се проведе работна среща за популяризирането на културно-историческата памет, съхранявана в Двора на кирилицата край Плиска

Областният управител на Варна професор Андрияна Андреева покани на работна среща в края на седмицата създателя на културно-историческия комплекс „Дворът на кирилицата“ Карен Алексанян, ректора на ИУ – Варна проф. д-р Евгени Станимиров, директора на Колежа по туризъм във Варна проф. д-р Велина Казанджиева, ръководителя Катедра „Туризъм“ в ИУ – Варна – доц. д-р Георгина Луканова и началника на РУО – Варна д-р Ирена Радева.

Създателят на Двора на кирилицата презентира културно-историческия комплекс, който съчетава по неповторим начин култура и история, за да открои важното значение на Плиска и на кирилицата както за българската история, така и за всички народи, които ползват днес кирилските букви.

Беше обсъдена възможността да се популяризира дейността на комплекса, който е уникален не само за България, но и за света. Той съхранява по неповторим начин волята и завета на българския княз Борис I–Покръстител (852-889), утвърждава кирилицата като официална азбука, а България е първата страна, сторила това. По тази причина и музеят на кирилицата е направен в Плиска, за да може да се популяризират културата на писмеността и на християнството.

Участниците в срещата обсъдиха възможности как да събудят интереса на младите хора към културните и историческите събития, личности и процеси, които отреждат достойно място на България и нейната роля в християнския свят. Как да стигнат посланията на буквите от Двора на кирилицата до сърцата и умовете на подрастващите, как да разчитаме символите на крепостта „Кирилица“, която пази културните постижения, създадени на кирилица, защо е важно да познаваме творчеството на писателите, които са гордост за националните култури на страните, използвали кирилската писменост, а днес са увековечени в Алеята на писателите ? Отговорите на тези въпроси ще бъдат намерени и в нови подходи при обучението на студентите, изучаващи туризъм.

В разговора взеха участие и двамата заместник областни управители Изабела Иванова и Огнян Рачев.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 7°C
1014hPa 87% 18% 1m/s 0deg

2°C Усещане 0°C
1014hPa 80% 18% 2m/s 90deg

1°C Усещане -1°C
1015hPa 93% 0% 2m/s 250deg