Във Варна ще се проведе открита среща против изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море

Във Варна ще се проведе открита среща против изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море

Открита среща против изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море ще се проведе във Варна, предаде TheSite24. Събитието ще премине под мотото ” Да запазим българското Черноморие, туризъм и риболов!” и се организира от народният представител от Коалиция “БСП за България” Борислав Гуцанов. Поводът за срещата е бързото приемане на нов Закон за енергетика от възобновяеми източници в морските пространства, Ви каним на среща-дискусия с експерти от сектора на туризма, сектор Рибарство и екоорганизации.

Варненци са поканени на събитието днес от 11.00 часа в зала “Пресцентър” на ФК.

Против изграждането на паркове в Черно море се обяви и рибарския сектор.

Рибари от цялото Черноморие изразиха притеснението си относно законопроектът за енергията от ВЕИ в морските пространства, който според тях трябва да бъде редактиран, преди да влезе за второ четене в пленарна зала. Това коментира Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”, в което членуват собственици на риболовни кораби. Той посочи, че проблемът възниква от това, че не е взето под внимание становището на рибарския сектор и този закон е чисто лобиски.

Емил Милев, “Черноморски изгрев”: В Гърция се отказаха от перките в морето, защото знаят рисковете! (ВИДЕО)

Позицията на Българската морска камара е, че не може да се оспори нуждата от ясно нормативно регулиране на развитието на офшорния сектор у нас, но тези процеси не бива да се случват за сметка на други браншове на синята икономика, сред които е и морският туризъм.

От камарата настояват за цялостен анализ на състоянието на морската икономика, биоразнообразието и морските ресурси и идентифициране на потенциалните негативни въздействия върху тях при реализиране на енергийни проекти за възобновяеми източници в Черно море.

Българска морска камара: Развитието на вятърни паркове в морето не трябва да бъде за сметка на рибарството

Темата предизвика сериозна дискусия и в политическите среди. По този повод “Възраждане” проведе брифинг в Народното събрание, във връзка със Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който би бил изключително вреден за биоразнообразието на родното ни Черноморие. На срещата присъстваха и рибари от Варна, Каварна и Бяла, които също обясниха негативните последици, които би имало това решение върху поминъка на хората в региона.  

Народният представител от “Възраждане”, Коста Стоянов заяви, че всички становища на Министерствата и ресорните органи, по отношение на внесения от сглобката Законопроект са отрицателни и го определят като лобистки. 

Коста Стоянов от “Възраждане”: От сглобката унищожават българското Черноморие, за да прокарват лобистки закони 

Темата ще бъде разгледана и на кръгла маса на 6 февруари в Народното събрание, а организатор е Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”. В дискусията ще се включат представители на законодателната и изпълнителната власт, както и на неправителствени организации. Събитието е открито за медиите. 

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е достъпен на интернет страницата на Народното събрание: ТУК

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1014hPa 76% 0% 2m/s 110deg

7°C Усещане 5°C
1014hPa 70% 0% 3m/s 90deg

7°C Усещане 6°C
1016hPa 76% 0% 2m/s 290deg