Във Варна ще се състои официална церемония по посрещането на кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Във Варна ще се състои официална церемония по посрещането на кораба „Св. св. Кирил и Методий“

Днес във Варна ще се проведе официална церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб (НИК) 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев е поканен да участва в тържественото събитие, с което ще се отбележи завръщането на първия български военен научноизследователски кораб от Антарктида след успешно приключената 31-ва експедиция на родните полярници.

В церемонията ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на образованието Сашо Пенов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Церемонията ще започне в 10.00 ч. на 2 май 2023 г. на Морска гара – Варна. Заповядайте!

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиха научноизследователски кораб. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършен бе и тържествен акт по издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

Стартът на първата полярна мисия на НИК 421 бе планиран за 2022 г. Преди началото ѝ се извърши мащабен ремонт и модернизация на кораба в „Булярд – Корабостроителна индустрия“. След приключването на ремонтиране, дооборудване и подготовка на екипажа, на 27 декември 2022 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, с което започна 31-ата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, които бяха необходими за изграждането на лаборатория, като част от българската база.

След 10-дневен преход „Св. св. Кирил и Методий“ пусна котва в испанското пристанище Картахена, където презареди с гориво и храна. Последва 30-дневно плаване през Атлантическия океан и на 4 февруари 2023 г. НИК 421 влезе в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина. Там на борда се качиха екипът полярници, изследователи и логистици.

От Аржентина започна и последният преход преди крайната точка на мисията – българската база на остров Ливингстън, по време на който „Св. св. Кирил и Методий“ премина успешно протока Дрейк – най-бурното място на Земята. В 49-ия ден от плаването си първият български военен научноизследователски кораб достигна своята дестинация – антарктическата база „Св. Климент Охридски“. Още с пристигането там бе извършена нощна операция по разтоварването на материали и оборудване. Първата група полярници – логистиците, слязоха успешно на брега на остров Ливингстън.

Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни. На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Антарктида и пое по обратния път.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 77% 93% 2m/s 0deg
15°C Усещане 15°C
1020hPa 92% 75% 3m/s 130deg
19°C Усещане 19°C
1017hPa 72% 75% 2m/s 110deg