Във Варна започва Q-Jazz festival

Предстои третото издание на Q-Jazz festival в местността Карантината във Варна

Третото издание на Q-Jazz festival ще се състои между 11 и 13 юли, съобщават организаторите от Школа „Дедал“. Концертите в трите дни се провеждат в местността Карантината във варненския квартал „Аспарухово“.

Сред целите на екипа е опазването на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор като част от културно-историческото наследство на Варна. Фестивалът е посветен на джаз музикантите Хари Саркисян, Велислав Аспарухов – Баго и китарната школа на Александър Петков. Той подкрепя композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години.

Във всяка от вечерите до рибарско селище Карантината е уреден безплатен транспорт, който тръгва от сградата на Археологическия музей във Варна. Входът за концертите е свободен.

Събитието на Школа „Дедал“ се организира с подкрепа от спонсори и партньори като клуб „Приятели на морето“, Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и кметство на “Аспарухово”, съфинансирано е от Фонд „Култура“ на Община Варна. Във всяка от вечерите ще свирят по две групи, представящи авторска програма, съобщават от Школа „Дедал“.

В четвъртък зрителите ще видят Two Cities One World и Alexander Ivanov & Simão Duque Collective. Проектът „Два града, един свят“ е създаден през 2012 г. от Анна Янова (вокал) и Джаред Катур (китара). Тя е от България, той е от САЩ. В продължение на 12 години смесват любимите си жанрове и създават собствено звучене. Издали са пет албума с оригинална музика. В САЩ са работили с братята Реджи и Рой Уутън, откривали са концерти на Шон Мартин и са свирили в легендарния клуб на Чък Бери Blueberry Hill в Сейнт Луис. В момента работят по своя шести албум, който ще бъде издаден през 2025 г. Заедно с тях на сцената във Варна ще бъдат Радослав Славчев-Ривърмен – бас, Пиеро Епифания – перкусии, Михаил Филипов – клавишни и Живко Иванов – барабани. 

Тромпетистът Симао Дук от Португалия и барабанистът Александър Иванов се запознават в Conservatorium van Amsterdam, където учат в джаз департамента. Оттогава работят съвместно по множество проекти в широка гама от жанрове, преплитащи джаз, хип-хоп, фюжън и електронна музика. Участват в различни проекти в Европа, с които имат участия в престижните концертни зали като Bimhuis, Concertgebouw, Konzerthaus Berlin, Tivoli Vredenburg, Theatro Circo, Зала България, НДК. Те ще свирят с тромбониста Хулиан Гарвайо от Испания, пианиста Михаил Дончев и басиста Боян Манолов.

Във втория ден на Q-Jazz festival Калина Андреева ще представи своя първи авторски албум „Посока“ заедно с Георги Ангелов – тромбон, Йоанна Цветкова – пиано, Ивайло Манев – барабан и Александър Михайлов – саксофон и кавал. Андреева е завършил класическо образование с контрабас, но така също пее, композира и аранжира музика. В дебютния й албум се преплитат джаз, фолклор, фънк и поп музика, казват организаторите.

Втората формация, която ще се изявява на 12 юли, е EVDN.LIVE. Тя е на бас китариста и композитор Евден Димитров, който съчетава електронна и експериментална музика с джаз традиции. Той е преподавател по бас китара в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Дебютният му албум TENSION/RELEASE включва колаборации с известни артисти. В състава за концерта във Варна влизат Божидар Василев – синтезатор, Владислав Мичев – тромбон и флюгелхорн и Радо Казасов – барабани.

В събота на Q-Jazz festival гостуват Subconscious Trio с музикантите от Тайван, Италия и България Моник Чао – пиано, Франческа Ремиги – барабани и Виктория Кирилова – контрабас. Техните пътища се пресичат в Миланската консерватория. Албумът им Water Shapes съчетава традиционни и съвременни подходи, арт поп и източни музикални влияния. И тримата композират. 

Фестивалът ще завърши с групата Postcard, които ще представят своя първи албум Stories, който представлява сборник от 7 музикални истории, написани от всеки от членовете на състава,  свързани с техни лични преживявания. Групата се оформя през 2022 г. и включва Арнау Гарофе Фарас – тенор саксофон, Ралица Тонева – алт саксофон, Неделчо Нинов – тромбон, Вилизар Гичев – китара, Борис Таслев – контрабас и Теодор Тошков – барабани. Това е тяхното второ участие във варненския фестивал. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg