Велислав Цеков, БЧК: Наложително е да се върне задължителното обучение по начални плувни умения при децата (ВИДЕО)

Велислав Цеков, БЧК: Наложително е да се върне задължителното обучение по начални плувни умения при децата (ВИДЕО)

Наложително е да се върне задължителното обучение по начални плувни умения при децата. Това заяви експертът от Българския Червен кръст (БЧК) във Варна Велислав Цеков, член на Националната комисия по водно спасяване и председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване, предаде СайтЪТ. Мнението му сподели и председателят на БЧК – Варна Илия Раев.

“Това няма да ги направи шампиони, но ще ги научи да се пазят, аргументираха се специалистите”, категоричен бе Цеков.

Двамата експерти от БЧК посочиха, че е наложително държавата най-после да актуализира нормативите, заложени в наредбата за водните площи и спасителната дейност.

Видео СайтЪТ

По отношение на водноспасителната дейност, Цеков заяви, че близо 100 души са обучени като спасители през тази година. Той уточни, че заради демографските процеси броят на желаещите да карат курсове намалява, освен това стават все по-малко и хората, които могат да плуват добре.

Атаките защо само БЧК организира курсове за спасители стават през годините все по-активни, но червенокръстката организация е единствената, която приключва курсовете с изпит за покрити нормативи и издава сертификат, каза още Илия Раев. Той припомни, че тези, които искат да спасяват на море, трябва да преплуват 100 метра за 1,4 минути. Изискването за спасителите на басейни е да минат 50 метра за 50 секунди.

Анастасия Георгиева от Община Варна допълни, че през тази година са подадени 135 заявления за откриване на плажове и басейни. По норматив на плажните ивици на всеки 100 метра трябва да има спасителен пост.

Специалистите от БЧК представиха и програмата на Седмицата на водното спасяване, която започва във Варна. Заложени са ежедневни демонстрации на плажове в града и в комплексите край него. За 23 юни е планирана научно-практическа конференция, чийто домакин ще бъде Музеят по история на медицината.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

30°C Усеща се 31°C
1009hPa 51% 0% 6m/s 110deg

31°C Усещане 32°C
1006hPa 43% 66% 5m/s 40deg

34°C Усещане 35°C
1005hPa 38% 20% 5m/s 150deg