ВиК – Варна иска да бъдат отпуснати средства за поставянето на по-устойчива метална тръба в кв. “Бриз”

ВиК - Варна иска да бъдат отпуснати средства за поставянето на по-устойчива метална тръба в кв. "Бриз"

Тази сутрин отново аварира магистралният водопровод „Варна – Златни пясъци“. Новият пробив е на ул. „Петър Скорчев“ в кв. „Бриз“ на около 50-70 метра над предишната авария. Системата за автоматично спиране на водата се е задействала веднага. В резултат количеството на вода и инертни материали от строежа на склона са значително по-малко количество. Те ще бъдат почистени възможно най-бързо. Това се казва в изявление на Водоснабдителното дружество.

Още след пробива на тръбата през април ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД внесе в „Български ВиК холдинг“ АД доклад за състоянието на водопровода, който аварира за пети път в района на паметника на Българо-съветската дружба. Дружеството иска да бъдат отпуснати средства за аварийно отстраняване на стъклопластовата тръба в рисковия участък и поставянето на значително по-устойчива метална тръба.

ГЕРБ – Варна: Искаме оставката на управителя на ВиК и на министъра на МРРБ

Причините и при тази авария са същите. Към грешките, допуснати още при проектирането, се наслагват наклонът на терена, възможните движения на земните маси и подкопаването на отделни участъци в резултат на застрояването и движението на тежка механизирана техника, обслужваща строежите.

Този участък на магистралния водопровод е строен по програма ИСПА от 2005 до 2007 г и е прераден за експлоатация на „ВиК – Варна“ ООД през 2008 г.

Нов потоп на ул. “Петър Скорчев”, бул. “Левски” отново е под вода! (ВИДЕО)

В годините „ВиК – Варна“ ООД е предприело локални мерки за предотвратяване на сериозни поражения при авариране на конкретния участък, част от които е и системата за автоматично затваря крановете за водоподаване при рязък спад на налягането, предизвикан от пробив на тръбата.

Абонатите на „ВиК – Варна“ ООД няма да останат без вода. Те отново ще бъдат превключени на резервно водоподаване до пълното отстраняване на аварията.

Аварийните екипи вече се комплектоват с нужната техника и предстои да започнат работа за отстраняване на аварията.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1017hPa 82% 95% 3m/s 350deg
15°C Усещане 15°C
1020hPa 92% 40% 3m/s 120deg
19°C Усещане 19°C
1017hPa 72% 100% 2m/s 190deg