ВиК Варна: Лошо проектиране от МРРБ и презастрояването на “Бриз” са сред причините за тежки аварии по улицата на “гръмналия” водопровод (ВИДЕО)

Лошо проектиране от страна на МРРБ и презастрояването на квартал “Бриз”, където по улица “Петър Скорчев” системно е минавала тежка техника, са причините за поредица от тежки ВиК аварии. Това коментира на брифинг днес управителят на водното дружество във Варна Веселин Русев, предаде репортер на СайтЪТ.

Магистрален водопровод избухна под варненска улица! Стана страшно! (ВИДЕО И СНИМКИ)

“Ще ви дам малко подробности за авариралия магистрален водопровод “първи етап” ф/800 в района на паметника. Проектът за водопровода е от 2006 година на МРРБ, финансирано, контролирано и прието от тях и предадено за експлоатация на ВиК Варна. В годините има няколко аварии, през 2012-та, 2014-та и 2023-та година.

Тази хронология подсказва, че нещо се случва по това съоръжение. Нашите предположения от техническа гледна точка и по обективни причини, както и според мен, е лошо проектиране.

Там има прекомерен наклон, материалът не е стоманен, осъществяват се хидравлични удари поради този голям наклон и следствие на дъждовното време и изнасяне на земни маси от основата, се е стигнало до честите аварии.

Най-вече, след 2012 -та година там започна много бурно строителство. Всички бетоновози и тежка строителна механизация минава по тази алея. Това създава допълнителни вибрации, вследствие на което възникват проблемите.

Аз и ВиК Варна ще предприемем необходимите мерки за отстраняване на тази хронична “болест. Работим в синхрон с Община Варна и кметство “Приморски”. Наносите бяха извлечени, последствията бяха ликвидирани още на следващата сутрин”, коментира Веселин Русев.

Темата коментира и главният инженер на ВиК Варна Петър Карагьозов.

“Дължината на проблемния участък е 12 метра. В момента там се насипва и уплътнява и това ще бъде завършено до края на почивните дни. След това предстои профилактика на водопровода, почистване, напълване и изпитване. След това ще бъде пусната водата на нашите абонати по новото трасе. Ще бъдат продължени дейностите по възстановяване на уличната инфраструктура, изнасяне на асфалтовата настилка, тротоарни плочки и останали нарушени повърхности”, оябсни инж. Карагьозов.

На срещата присъства и кметът на Варна Иван Портних.

“”Стана ясно, че ВиК нямат касателство към изграждането на този обект. Това е тръба изградена и пусната в експлоатация по време на тройната коалиция през 2008 година. Малко като другата тръба. 2012 година си спомняте голямото наводнение в подлеза. Това е на 100% обект на МРРБ, затова министъра да си провери обекта. Надзора тогава е бил на английска компания. Благодаря на екипите, които работиха цяла нощ за отстраняване на аварията”, коментира кметът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 20% 7m/s 140deg
24°C Усещане 24°C
1019hPa 50% 20% 5m/s 110deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 46% 75% 4m/s 110deg