Владимир Малинов: Доставките на втечнен природен газ гарантират енергийната сигурност за страните в Европа

Владимир Малинов: Доставките на втечнен природен газ гарантират енергийната сигурност за страните в Европа

„Доставките на втечнен природен от газ от нашите партньори от САЩ, както и от други страни, ни позволяват да гарантираме енергийна сигурност за европейските битови и индустриални потребители“. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на посещение на терминала за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен, Германия.

Терминалът в Северно море започна да функционира в началото на тази година. Това е един от най-бързо изградените и модерни плаващи терминали за регазификация на втечнен природен газ. Посещението на LGN терминала е част от програмата на провеждащото се годишно редовно заседание на общото събрание на Българска асоциация Природен газ. Българските представители се запознаха с детайли от изграждането и функционирането на терминала, чрез който около 5 млрд. м.3/год. природен газ могат да бъдат доставяни в Германия. Съоръжението във Вилхелмсхафен е първото от шест такива терминала, базирани в Германия, които се очаква да заработят до края на 2023 година.

В рамките на посещението си в Германия Малинов разговаря с Петер Арп, вицепрезидент на компанията Uniper, която в началото на година достави първото във федералната република карго с втечнен природен газ до новия LNG-терминал във Вилхелмсхафен. Малинов подчерта, че страната ни в значителна степен разчита именно на втечнения природен газ като енергиен източник в момента. Той припомни, че българският газопреносен оператор участва с 20% дял в изграждащия се в момента терминал до Александруполис, Гърция. „Продължаващото изграждане и развитие на терминали за втечнен природен газ е в основата на енергийната сигурност за Европа днес“, каза още Малинов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 62% 60% 2m/s 340deg

15°C Усещане 14°C
1023hPa 72% 0% 2m/s 330deg