Военният министър: Решението за втори пакет помощ за Украйна ще е факт съвсем скоро

Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Предстоят значителни инвестиции в инфраструктура

Правителството подготвя решението за втори пакет помощ за Украйна и това ще бъде факт съвсем скоро, обяви военният министър Тодор Тагарев след съвместното закрито заседание на комисиите по отбрана и външни работи, предаде БНТ.

Става въпрос за боеприпаси и въоръжения, чийто срок на годност приближава края си. Той посочи, че обемът на помощта ще бъде сходен с първия пакет. Тагарев посочи още, че предстои да се включим и в инициативата на ЕС за предоставяне на 155-милиметрови снаряди за Украйна, финансирани по Европейския механизъм за мир.

Търсят се опции ВМЗ “Сопот” да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на такъв калибър снаряди.

На въпрос кога ще се срещне с президента, с когото е изразил готовност за среща три дни след встъпването си в длъжност като министър, той посочи, че това ще се случи, когато Радев го покани.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105-ти, ал. 2-ра от Конституцията, посочи още Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 88% 20% 5m/s 70deg
21°C Усещане 21°C
1021hPa 67% 99% 3m/s 100deg
20°C Усещане 20°C
1017hPa 88% 100% 6m/s 110deg