Военноморският музей във Варна с вход свободен на 6 май

Военноморският музей във Варна с вход свободен на 6 май

Днес, по повод Гергьовден и Деня на храбростта и Празник на Българската армия Военноморският музей ще работи с вход свободен, предаде TheSite24. Посетителите могат да разгледат изложбата „Светци – воини и покровители на бойното поле“, посветена на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тя представя 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани по характерен начин – с копие, меч или кръст в ръка. В някои от иконографските вариации те са представени в цял ръст и на кон, готови за битка небесни защитници, напомнящи ни за всепобеждаващата сила на доброто. Сред иконите има двулицеви и триптихни, а най-старата е от XVIII век с лика на св. Георги.

В своето слово директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни, че патронът на българската армия св. Георги и останалите светци воини в своето земно житие са били военнослужещи.

След канонизацията си те се превръщат в закрилници от небето на нашите воини, както в битка, така и в мирно време. Тя подчерта, че с тази изложба Военноморският музей дава възможност на варненската публика да разгледа избрани иконографски произведения от колекциите на Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а напълно безплатно може да бъде видяна в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 130deg

24°C Усещане 23°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 53% 20% 3m/s 70deg