Време е за Джулай морнинг! Какво предстои във Варна, Бургас, Шабла, Камен бряг и.. Павликени?

Време е за Джулай морнинг! Какво предстои във Варна, Бургас, Шабла, Камен бряг и.. Павликени?

Остават само два дни до празника на свободата на мисълта Джулай морнинг! Във Варна и тази година Джулая ще бъде посрещнат от стотици варненци и гости на града на брега на плажа. Повечето заведения на плажната алея вече са обявили програмите си за посрещане на юлското слънце. От община Варна не са предвидили специална програма, за разлика от други черноморски градове и не само, но заведенията по плажа са се подготвили.

Освен във Варна, Джулай морнинг се отбелязва подобаващо и в редица български градове.

Ето какво предстои:

Камен бряг

И тази година традицията да се посрещне първото юлско утро край Камен бряг ще бъде спазена. Изгревът ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. След 22.30 часа във вечерта на 30 юни, на сцената ще се качат групите GLOCK, Team “Dream”, Sweet Poison и Electric Roxy.

Гвоздеят на програмата ще бъдат изпълненията на световната рок звезда Робин Маколи, заедно с Група Eridan, като при изгрева ще прозвучи и  култовата “July Morning” на “Uriah Heep”. Легендарният певец, познат най-вече със съвместната си работа с германския китарист Майкъл Шенкер, пристига за втори път в България, специално за посрещането на първото юлско утро.

Шабла

Посрещане на първоюлското слънце, известно у нас като Джулай морнинг, организира Община Шабла. То ще се състои на къмпинг „Добруджа“ край Шабла. Присъстващите там ще могат да споделят „раждането“ на първия ден от месец юли. И то под звуците на вечните български рок хитове, изпълнени от Звезди Керемедчиев от група „Ахат“, „Гравитация рок“, Тома Здравков и бенд, Rockfire, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“.

Входът е свободен за всички – гости и приятели на града, които желаят да посрещнат първите лъчи на юли заедно, посочват от общинската администрация в Шабла.

Бургас

Бургаският концерт ще се проведе по традиция до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, неделя. Той е безплатен. Както всяка година, ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който отделните приятелски компании да си запалят свой огън, около който да се съберат.

Община Бургас благодари за ценната съорганизаторска помощ на Марияна Добрева от „Силует“. А ето кой ще се погрижи тази година за доброто ви музикално настроение:  

Павликени

Над 10 часа здрав рок ще огласят брега на река Росица, близо до Павликени, по време на станалия традиционен „Джулай Морнинг“. Събитието през 2024 г. се очертава като най-голямото посрещане на юлското слънце във вътрешността на страната. Концертът започва в 20:00 ч. на 30 юни и ще продължи до изгрева на юлското слънце на следващата сутрин.

Хедлайнерите тази година са “Фанданго” и”Кикимора” с Николо Коцев!

Има и международно участие – FAST LANE от Швейцария!

От Черноморието пристига групата “Var-burg band”!

Местните групи: “Plan B”, “BackBone” (а tribute to Motorhead), “Detonator” и “Steel Rider”.

Какво е Джулай Морнинг?

Празникът, посветен на посрещането на слънцето в първото юлско утро на брега на морето, наричаме Джулай Морнинг. Макар името с право да не ви звучи българско, този миг на първата среща с първите юлски лъчи е празник не чужд, а роден, български, възникнал у нас във Варна през 80-те години на миналия век и свързан тясно с хипи културата.

Посрещането на изгрева на 1 юли на морския бряг, познато като Джулай Морнинг, е празник, роден от хипи културата, чието име произхожда от английското July Morning – в превод юлско утро, но чиито произход и зараждане нямат общо с англичаните. 

Историята на празника е изцяло българска. Докато стягате куфарите, за вълнуваща нощ срещу първи юли и още по-вълнуващо посрещане на утрото, поглъщайки жадно първите, обагрени в оранж слънчеви лъчи, отразяващи се в морето като огнени езици и пленяващи сетивата, преди да станете част от тази традиция и да я съпреживеете, чуйте повече за корените ѝ и историята на празника. Какво се прави на Джулай Морнинг?

Историята на Джулай Морнинг

Зараждането на традицията за посрещане на изгрева на брега точно на 1 юли всяка година е свързано със събирането на вълнолома във Варна на група младежи с китари през 80-те години. Те свирят, пеят цяла нощ и очакват изгрева, за да споделят този приказен миг. По неизвестни причини – заради своята малка традиция, която са си изградили, или защото преживяването ги е оставило жадни за още, те продължават да се събират на брега всяка година в нощта срещу 1 юли.

Така посрещането на първите юнски слънчеви лъчи се превръща в празник, на който се наслаждават все повече хора. През годините мястото, на което се събират жадните за емоции и влюбените в природата и морето, се променя – от вълнолома във Варна на брега на морето в село Варвара, но историята на Джулай Морнинг остава тясно свързана с морската ни столица, която е рожденото място на празника, и с хипи движението, олицетворяващо непокорния, бурен и бунтуващ се като разярено море младежки дух.

В продължение на почти десетилетие и Камен бряг се превръща в гостоприемен дом на посрещащите слънцето, дошли от различни части на България. Камен бряг не е избран случайно като място – това е най-крайната източна точка на родното Черноморие, която винаги първа е огряна от слънцето.

“Джулай морнинг” – хора от цялата страна посрещнаха първото юлско слънце Първият Джулай Морнинг в Камен бряг е посрещнат през 2007 година, като важен и дългоочакван гост е Джон Лоутън – музикант от групата Юрая Хийп, изпял песента, която дава име на празника „Джулай Морнинг“.

Животът и отвъд него за Лоутън остават тясно свързани с морето, като приживе е водещ в съвместния филм и Община Бургас – „Джон Лоутън представя…“, разкриващ историята на Бургас и участник в  Каварна – Калиакра Рок Фест всяка година на 1 юли, а след смъртта си на 74-годишна възраст – като прахът му е разпръснат на Камен бряг, за да остане завинаги с онези неща, които са стояли на едно от първите места в сърцето му – морето, свободата, безкрая.

През изминалата година паметник на музиканта, изпълнил култовата песен, на която е кръстен празникът „Джулай морнинг“, е издигнат на Камен бряг в местност, наречена Огънчето. Така личността, духа и музиката на Лоутън продължават да звучат чрез онези, които ще посрещнат слънцето на първи юли на брега, чрез шума на морските вълни и чрез историята на празника и името му, които се предават на поколенията.

Днес Джулай морнинг и слънцето посрещат не само хората по лазурния бряг, но и тези във вътрешността на страната, избрали за свое местенце за споделяне на изгрева бреговете на различни сладки водни басейини или просто зелените поляни.  Готов ли си да посрещнем слънцето заедно?

Източник: Actualno.com

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

27°C Усеща се 28°C
1009hPa 62% 0% 3m/s 260deg

22°C Усещане 22°C
1011hPa 78% 0% 3m/s 280deg

27°C Усещане 28°C
1010hPa 61% 20% 2m/s 300deg