ВСС трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор

Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата "политически боклук", произнесена на пресконференцията, когато той скъса своята оставка.

За първи път в историята на България един от т.нар. трима големи в съдебната система е отстранен от длъжност. Официално вчера държавният глава издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, а днес се очаква и публикуването на решението в „Държавен вестник”. Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата “политически боклук”, произнесена на пресконференцията, когато той скъса своята оставка.

Сега големият въпрос е какво следва оттук насетне.  Висшият съдебен съвет трябва да реши кой ще изпълнява функциите на главния прокурор до избора на нов обвинител номер едно. Това може да стане на извънредно заседание още днес. В съвета обаче има сериозни спорове дали това трябва да е някой сегашните заместник-главни прокурори или пък друг обвинител от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев има петима заместници, като с най-голям стаж е Даниела Машева.

По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.
Самият Гешев има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската колегия на ВСС. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 20% 6m/s 120deg

24°C Усещане 23°C
1016hPa 43% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 53% 23% 3m/s 80deg