ВСС започна да обсъжда по същество искането за отстраняване на Гешев

Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата "политически боклук", произнесена на пресконференцията, когато той скъса своята оставка.

Пленумът на ВСС започна разглеждането по същество на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Процедурата започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза „политически боклук”, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

Предстои вносителите на предложението и членове на съвета да изкажат мнение по представените доказателства.

Според приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор става с подкрепата на 13 от членовете на ВСС.

Гешев напусна заседанието около 12:00 ч., за да пътува за Страсбург, където утре ще бъде изслушван в Европейския парламент. Заедно с него си тръгна и адвокатът му Радостина Томова. Гешев обясни, че иска лично да присъства на цялото заседание на Пленума и да упражни правото си на лична защита.

При дебата след напускането му кадровиците се разделиха в мнението си дали заседанието по процедурата трябва да продължи в отсъствието на Гешев, или да се отложи за друг ден. Според няколко от членовете на Съвета главният прокурор „шиканира” процедурата, докато останалите отбелязват, че той има право на лична защита.

Впоследствие Пленумът на ВСС реши да продължи днес с процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор. В подкрепа на решението гласуваха 13 от членовете на ВСС, а седем бяха против.

Членът на ВСС Севдалин Мавров заяви, че отказва да участва в процедурата и няма да гласува. По думите му се нарушава Конституцията и правото на защита, след като заседанието продължава в отсъствието на Гешев. Друг член на Съвета – Вероника Имова, заяви, че Гешев и неговият адвокат трябва да бъдат изслушани и да присъстват при взимането на отношение по същество в процедурата. Тя припомни заявката на Гешев да присъства лично. Според нея продължаването на процедурата в негово отсъствие е „недопустимо и чудовищно нарушаване на Конституцията”.

ВСС реши с 14 гласа против да не прегласуват взетото решение да продължи заседанието по процедурата. Петима гласуваха „за”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1022hPa 62% 90% 2m/s 350deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 65% 75% 5m/s 260deg

18°C Усещане 17°C
1023hPa 55% 75% 4m/s 30deg