Яйцата на Великден: Колко можем да изядем и докога траят ?

Макар повечето от нас да наблягат на козунака по Великден, всички сме съгласни, че символът на празника са боядисаните яйца. Те изобразяват новия живот и пролетта.

Обичаме тази традиция – за нас, православните, оцветяването на яйцата е свещенодействие. Накрая се озоваваме с една кора варени яйца, част от които дори не са боядисани, защото да се счупили още при топлинната обработка.

И възникват въпроси – можеше ли да спасим яйцата, колко от тях можем да ядем и до кога е безопасно да се консумират?

Точен отговор на въпроса колко яйца е безопасно да се ядат дневно няма. Това, в което няма съмнение е, че тази храна е изключително богата на полезни вещества – протеини, витамини А, В и D, цинк, селен и желязо.

Рискът идва от холестерола, на който е богат жълтъкът, и от възможността за алергични реакции. Като цяло е прието, че две и дори три яйца дневно при здрави хора не носят никакъв риск.

Дълги години се смяташе, че холестеролът от яйцата може да допринася за увеличението на холестерола в кръвта. В последните десетилетия обаче тази концепция се преосмисля – холестеролът в тези храни не оказва съществено въздействие върху нивата на т.нар. “лош” холестерол в кръвта и дори може да помага за контрола на “добрия”, който балансира “лошия”.

Заради противоречивите данни от различни изследвания все пак се препоръчват известни ограничения – според. Американската сърдечна асоциация могат да се ядат до две яйца дневно, проучвания “позволяват” и по три. Често се посочва и препоръчителен седмичен прием, който ни върши по-добра работа в случая с Великден. Съветите гласят, че е напълно безопасно да се ядат по 7 яйца седмично.

Всички специалисти обаче дебело подчертават, че приемът на яйца зависи от цялостната диета – хора, които приемат повече наситени и транс мазнини са с по-голям риск от висок холестерол и съответно при тях препоръчителният брой яйца не е същият като при хора със здравословна диета.

Същото важи и за физическата активност. Хора, които не спортуват и не се движат много, не бива да прекаляват и с яйцата – по 3-4 седмично.

При хора с висок холестерол не се препоръчва повече от едно яйце по 2-3 пъти в седмицата.

След като се оказва, че все пак не бива да прекаляваме, колко дълго можем да ядем купищата яйца, които се струпват у дома покрай празника?

Обикновено се смята, че щом те са сварени, това ще удължи трайността им, а всички обичаме да държим на видно място красивите разноцветни купи.

Това обаче не е правилно. Да, сварените яйца могат да се съхраняват около една седмица, но това трябва да става в хладилник, а не на стайна температура.

Нещо повече – варените яйца имат по-кратък живот от суровите, защото при топлинната обработка се разрушава горният им слой, който предпазва от проникване на бактерии.

Особено ако е топло, варените яйца не бива да стоят навън повече от няколко часа, като препоръката на Американската агенция за храните и лекарствата е до 2 часа.

Което значи, че дори и да са боядисани в събота, най-добре е те да се приберат на студено преди ритуала с чукането на Великден, а след това отново да се върнат в хладилника.

Съхранението не трябва да е на вратата на хладилника, а във вътрешността му.

В случай, че се опитвате да спасите яйцата – не ги замразявайте. Това променя текстурата и вкуса им непоправимо. Вместо това можете да ги претворите в нещо различно, а в интернет можете да откриете чудесни рецепти с варени яйца. 

Източник: webcafe.bg

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1017hPa 68% 40% 5m/s 120deg

24°C Усещане 23°C
1017hPa 43% 0% 3m/s 340deg

23°C Усещане 23°C
1016hPa 60% 40% 3m/s 120deg