За първи път от 39 години: Български учени участват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика!

За първи път от 39 години: Български учени участват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика!

Исторически успех за България: студентка и ученичка в 12. Клас, участвали в програмите на INSAIT, са сред авторите на статията

Участници в летните програми на института INSAIT към Софийския университет допринесоха за пореден успех за България в областта на изкуствения интелект. Ученичката в 12-ти клас на Бургаската математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков” Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH – Цюрих Анна Михалкова, завършила Софийската математическа гимназия, записаха имената си сред авторите на конференцията AIStats 2024. Форумът ще се проведе през месец май тази година във Валенсия. 

Проектът е воден от д-р Никола Константинов и докторанта Никита Цой, а в рамките на летния си стаж в INSAIT към екипа се присъединяват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската програма за талантливи български ученици, а Анна става част от SURF, международната изследователска програма за бакалаври на INSAIT.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи изследователи и експерти от университети и технологични компании. Сред разработките, представени в предишни издания на конференцията, са ключови компоненти от съвременните невронни мрежи, които се използват и в продукти като ChatGPT.

Проектът на INSAIT представя нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект където данните на всеки участник се използват за обучението на модела, без тези данни да се споделят. Това е първото участие на българска институция в 39-годишната история на този престижен научен форум. Приетата статия в AIStats може да се разглежда като исторически успех за България по още една причина – Теодора в момента е ученик в 12-ти клас и допринася за подготовката на научна разработка на световно ниво. Успехът за Анна е също впечатляващ – в момента тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света – ETH – Цюрих. INSAIT ѝ предоставя реална алтернатива след дипломирането си да се завърне в България и да разработва технологии на световно ниво. 

След успеха на програмите STARS и SURF, INSAIT планира следващи инициативи с цел развитие на българските таланти и задържането им в страната.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 22°C
1011hPa 68% 100% 3m/s 110deg

24°C Усещане 23°C
1012hPa 41% 4% 2m/s 290deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 36% 0% 4m/s 80deg