Защо бившето Патентно ведомство във Варна се превърна в “Бар Клошар” и каква ще бъде неговата съдба?

Защо бившето Патентно ведомство във Варна се превърна в "Бар Клошар" и каква ще бъде неговата съдба?

Години наред сградата на бившето Патентно ведомство във Варна на ул. “Граф Игнатиев” №29 стои необитаема. Красивата и масивна постройка дори е получила и ироничното име от жителите на Гръцката махала – “Бар Клошар”. На метри от Морската градина и плажа – къщата е станала дом на бездомници, които са се самонастанили и живеят необезпокоявано в имот, който струва стотици хиляди, а може би дори и над милион лева.

Макар и в момента сградата да е заключена, от зейналите прозорци и дупки, човек може да придобие добра представа, какъв живот водят клошарите в този имот. По стълбите са пръснати боклуци, празни бутилки от алкохол, завивки и всякакви отпадъци, щедро завещани от хората, които незаконно са обитавали къщата.

Какво обаче знаем за сградата на Патентното ведомство?

От Областна администрация – Варна заявиха за TheSite24, че съгласно Акт за частна държавна собственост от 13 декември 2016 година – държавата е собственик на недвижим имот на ул.“Граф Игнатиев“ №29, ползвана преди това за целите на Патентното ведомство. Площта е 202 кв.м,  ведно с намиращата се в него сграда, строена през 1923 година, на 2 етажа със 153 кв.м. застроена площ.

От 2016 година сградата е необитаема и няма охрана.

Жителите в района споделят, че през лятото в къщата е кипял живот от самонастанили се бездомници, които необезпокоявани от никой са извършвали вандалски прояви.

“Събаряха, къртеха. Не съм влизал вътре, но предполагам че е ужас. Най-вероятно няма кабели в стените, всичко метално е откраднато, а покрива със сигурност е пипан, за да тече вътре. За щастие не сме имали проблеми с клошарите“, споделя Велизар Иванов, който живее в близост до бившето Патентно ведомство във Варна.

По-интересното обаче е дали тази сграда ще бъде продадена и на нейно място ще изникне модерна сграда? Вероятно – не, а причината е че няма желаещи, които да закупят имота.

Веднага след предоставените права за управление върху имота през 2016 гододина, Областна администрация – Варна е отправила до Агенцията за публични предприятия и контрол /АППК/ предложение за приватизационна процедура за продажба на имота.

АППК е обявила общо 6 електронни търга. Всички те не са били проведени поради липса на регистрирани кандидати за участие в тях. На това основание изпълнителният директор на АППК е прекратил провеждането на търговете. Към настоящия момент сградата е заличена от списъка с имоти, за които АППК предстои да открие електронни търгове за продажба чрез електронната си платформа.

Продължилата 5 години процедура за продажба на имота чрез електронен търг не е постигнала желания ефект.

“Липсата на регистрирани кандидати за участие в търга означава, че лицата нямат интерес да закупят имота при определената начална тръжна цена и посочените в тръжната документация условия”, заявяват от Областна администрация – Варна.

Към момента сградата не се поддържа поради липса на  средства в бюджета на Областна администрация. Има и предписания от Община Варна за временно-аварийно укрепване, както и консервационно – реставрационни работи. В имота проникват нерегламентирано външни лица и затова върху ключалката са поставени метални планки, които да препятстват разбиването ѝ.

 Остава отворен въпроса, какво все пак ще се случи с тази сграда, щом няма да бъде продадена, поне не и на този етпа? Ето какъв отговор получихме от Областна администрация – Варна:

Към месец юли тази година в Областна администрация е постъпило писмо от МРРБ, с приложено към него писмо от ВСС, в което за целите на съдебната система е посочена потребност от 7 помещения/ стаи/ за създаване на Съдебен център по медиация на територията на област Варна.

Сградата на ул.“Граф Игнатиев“ №29 се намира на комуникативно място, има два етажа, сутерен и таван и в нея биха могли да бъдат обособени минимум 7 помещения, каквито са изискванията в писмото на ВСС.

След извършване на необходимите ремонтни дейности в тази сграда може да бъде създаден Съдебен център по медиация.

Дали това ще се случи не е ясно, тъй като сградата има нужда от сериозен ремонт, а средства за това не е ясно дали са предвидени в бюджета на Областна администрация за 2024 г.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

12°C Усещане 12°C
1017hPa 73% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg