Зеленски ни благодари за решението за зърното: България дава пример за истинска солидарност

Зеленски ни благодари за решението за зърното: България дава пример за истинска солидарност

Той публикува съобщението в Туитър

„Благодаря на Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност“, написа украинският президент Володимир Зеленски по повод отпадането на забраната за внос на украинско зърно.

По-рано днес Народното събрание (НС) прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Решението за позицията на Република България относно превантивните мерки по отношение на вноса на определени украински продукти беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“ и осем „въздържал се“.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и смятайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на НС.

Министерският съвет следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция. 
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1016hPa 63% 0% 6m/s 310deg

14°C Усещане 13°C
1018hPa 82% 75% 3m/s 300deg

16°C Усещане 16°C
1016hPa 82% 13% 3m/s 360deg