Жълт код за проливни дъждове в много области на страната

Жълт код за проливни дъждове в много области на страната

Днес над западната половина от страната облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, след обяд интензивни, а на места в планинските райони и придружени с гръмотевици. Остават условията и за градушки. На изток ще е почти без валежи и с повече слънчеви часове. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е предимно слаб. Максималните температури ще са в широки граници, от 16 – 18 в Северозападна България до 24 – 26 в югоизточните райони от страната.

В масивите от Западна и Централна България облачността ще е значителна, купеста и  купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а след обяд на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен северозападен вятър, по високите част от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 10°.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд – предимно значителна, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 23° – 25°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 13.06.2023 г.:

За 13 юни 2023 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни  валежи и гръмотевици в 16 области от страната (Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област). На места, главно в планинските и крайните северозападни райони, количествата ще са до 25-35 mm, локално и повече. Има условия и за градушки.

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 13.06.2023 г.:

Явления: сутринта на изолирани места в низините, котловините, около поречията и водните басейни видимостта ще бъде намалена от димка до мъгла, в комбинация с ниска слоеста облачност; над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, от която там с прекъсване ще превалява краткотраен дъжд, след пладне временно интензивен и придружен от гръмотевици. Условия за локални градушки.

Kоличество на валежа: 1-10 л./кв.м; в планинските райони до 30 л./кв.м.

Вятър: от североизток-изток, след пладне в западните и централните райони ще се преориентира от запад-северозапад 4-7 м/с; засилване на вятъра по купесто-дъждовната облачност до 15-18 м/с.  

Минимални температури: между 12 и 17 градуса.

Максимални температури: между 21 и 26 градуса.

ХИДРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

На основа на метеорологичната прогноза от НИМХ:

Дунавски басейн: Днес и утре, в резултат на валежи, речните нива ще се повишават във водосборите на реките западно от р. Янтра (включително р. Височка/Сребърна/, р. Нишава, р. Габерска и р. Ерма ) и в планинските части от водосбора на р. Янтра. На 14.06 речните нива в по-голямата част от басейна временно ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане повишения ще има в средните и долните течения на основните реки, а на валежи в планинските части от водосборите на реките западно от р. Янтра (вкл.). На 15.06 в следобедните и вечерните часове, в резултат на валежи, ще има значителни повишения на речните нива във водосборите на реките западно от р. Янтра (включително р. Височка/Сребърна/, р. Нишава, р. Габерска и р. Ерма). Поради високата почвена влажност и прогнозираните интензивни валежи, има опасност от възникване на поройни наводнения в планинските части от водосборите на реките западно от р. Янтра (включително р. Височка/Сребърна/, р. Нишава, р. Габерска и р. Ерма). Поради високите речни нива, високата почвена влажност и прогнозираните валежи са възможни локални разливи в средните и долните течения на реките западно от р. Янтра.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 72% 0% 6m/s 100deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 75% 2m/s 350deg