4 години затвор за рецидивист, извършил грабеж във Варна

4 години затвор за рецидивист, извършил грабеж във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди присъда на Варненския окръжен съд, с която подсъдимият за грабеж, извършен със сила и при условията на опасен рецидив е бил признат за виновен. На Мирослав Т. било присъдено лишаване от свобода за 4 години. Той обжалва пред настоящата инстанция, като поиска намаляване на наложеното наказание.

Мъжът е осъждан многократно. След изтърпяно през 2021 г. ефективно наказание сменял местоживеенето си. Миналото лято дошъл във Варна. Като се сближил с друг мъж, успял да открадне носената през рамо от него чантичка, в която имало мобилен телефон, ключове и парична сума. Стойността на вещите била 1029,79 лв. Престъплението било заснето от охранителни камери. Пред първата инстанция подсъдимият е признал вината си. Окръжният съд е приел, че Мирослав Т. е отнел предметите от владението на свидетеля без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като е упражнил сила спрямо пострадалия. Деянието е извършено при опасен рецидив.

Апелативният съд прецени, че искането за намаляване на наказанието е неоснователно. Подсъдимият е лице с висока степен на обществена опасност.

В справката му за съдимост са отбелязани 18 осъждания за престъпления от общ характер, предимно против собствеността. По-малко от девет месеца след изтърпяване на наказанието по предходното осъждане, той отново е извършил тежко умишлено престъпление, при това съпроводено с насилие върху друг

човек. Въззивният съд взе предвид обществената опасност на деянието и дееца, и престъпният резултат, и стигна до извода, че наказанието от 4 години лишаване от свобода е правилно. Изтърпените до момента санкции не са дали предвидения в закона ефект: подсъдимият да се поправи, да спазва законите и добрите нрави, както и да му се отнеме възможността да върши други престъпления.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

         

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 20°C
1017hPa 73% 7% 7m/s 30deg
18°C Усещане 17°C
1024hPa 61% 20% 1m/s 0deg
19°C Усещане 19°C
1019hPa 72% 20% 4m/s 160deg