51-годишна жена бе осъдена за престъпление против интелектуалната собственост

51-годишна жена бе осъдена за престъпление против интелектуалната собственост

51-годишна жена бе осъдена за престъпление против интелектуалната собственост, съобщиха от Районен съд – Варна. Управителка на търговско дружество бе призната за виновна по обвинение в извършено престъпление против интелектуалната собственост – по чл.172б, ал.1 от НК. С присъда, на подсъдимата бе наложенонаказание от 6 месеца лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

На 19 май 2022 г., при извършена проверка в търговски обект – магазин на територията на Централен пазар – Варна, стопанисван от дружеството на подсъдимата, се установяват изложени и предлагани за продажба облекла – тениски и панталони, носещи знаци на общо 10 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. На над 7000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда регламент на Европейския съюз относно марките.

51-годишната подсъдима трябва да заплати още направени по делото разноски за над 1000 лева. Веществените доказателства – стоките, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg