В МУ-Варна ще се проведе лекция на тема „Съвременна хормонална контрацепция”

В МУ-Варна ще се проведе лекция на тема „Съвременна хормонална контрацепция

Катедрата по акушерство и гинекология към МУ – Варна организира днес  от 15:00 ч. във II-ра аудитория, образователна кампания за повишаване на информираността на студентите на МУ – Варна за контрацептивните методи. Инициативата е във връзка със Световния ден на контрацепцията 26 септември.

Лектор ще бъде ръководителят на Катедрата по акушерство и гинекология към МУ-Варна проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. Темата на образователната лекция е „Съвременна хормонална контрацепция“.

През 1960г. видният химик с български произход по бащина линия проф. Карл Джераси създава първата таблетка „антибебе“ – контрацептивен препарат, който позволи на жените да поемат контрола върху своята репродукция и свободата да планират живота си.

26 септември е обявен за Световен ден на контрацепцията по инициатива на организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Отбелязването на Деня на контрацепцията стартира от 2007 година и е част от дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст, като идеята е да се понижи нивото на непланирани бременности и аборти по желание.  Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. За периода 2010-2014 г., 44% от настъпилите бременности в световен мащаб, се оказват непредвидени и нежелани. Това означава, че приблизително 62 на всеки 1000 жени, на възраст между 15 и 44 години, са забременели без да планират и желаят това.

За съжаление, въпреки добре познатите контрацептивни средства, тенденцията е за нарастване на непланираните бременности, респективно и на абортите, и тези данни за особено актуални за България.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1029hPa 60% 20% 5m/s 330deg

11°C Усещане 9°C
1026hPa 50% 0% 2m/s 130deg

11°C Усещане 10°C
1028hPa 54% 20% 2m/s 90deg