Адмирал Емил Ефтимов: Алиансът и демократичния свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война

Адмирал Емил Ефтимов: Алиансът и демократичния свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война

„В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните-членки“. Това заяви адмирал Емил Ефтимов при откриването на годишната конференция на началника на отбраната. 

Той подчерта, че в момента Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война.

„Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и националната сигурност и отбрана.

Най-важната фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Единството, солидарността и сплотеността на страните-членки на Алианса са основният център на тежестта ни“, посочи адмирал Ефтимов. 

Началникът на отбраната отбеляза, че взетите решения пo време на срещата на върха във Вилнюс са от изключително значение за засилването на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал, но и поставят нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили.

„В този контекст искам да припомня, че преди член 5-и от Вашингтонския договор стои член 3-ти. В него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора, държавите-членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение“, посочи адмирал Ефтимов.  

Тази година темата на конференцията е „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана“. Фокусът е поставен върху необходимите способности на Въоръжените ни сили за планиране, водене и осигуряване на операциите в контекста на изискванията на Алианса и поставените задачи по възпирането и отбраната в нашия регион. За да се осигури изпълнението на Концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, трябва да има синхронизация между съюзното и националното планиране, осигуряване на достатъчно сили и условия за допълнително развръщане, особено в сухопътния домейн. По време на форума се търсят предложения и отговори по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана в почти всички домейни на съвместните операции. 

Тази година участие в конференцията отново вземат представители от командната структура и структурата на силите на НАТО. Гост е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на Алианса адмирал Йоахим Рюле, а по видеоконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката на Съвместното командване на силите в Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и началникът на щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-майор Георгиос Калампокас. 

В програмата на събитието ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 90% 2m/s 10deg

15°C Усещане 14°C
1027hPa 64% 75% 5m/s 270deg

17°C Усещане 16°C
1023hPa 59% 0% 3m/s 40deg