Акад. Христо Григоров, БЧК: Време е да обърнем сериозно внимание на Закона за доброволчеството! (ВИДЕО)

Акад. Христо Григоров, БЧК: Време е да обърнем сериозно внимание на Закона за доброволчеството!

Това, което се случи в Турция и Сирия, е една световна катастрофа, но по-важното е, че България и целия народ бяха първите, които протегнаха ръка за помощ. Това заяви за СайтЪТ акад. Христо Григоров, председател на БЧК. Той посочи, че тази бърза реакция е ясно доказателство за това, че сърцето на бългрите е изпълнено с доброта и милосърдие.

“Винаги сме готови да окажем помощ и да протегнем ръка на нуждаещите се. Нашите спасители бяха първи в района на земетресенията и започнаха да работят, за да спасят възможно повече хора.

Кампанията, която се проведе, показа за пореден път добротата на българите. За нула време събрахме тонове дарения, които бяха изпратени в засегнатите райони”, коментира Христо Григоров.

Той допълни, че една част от средствата са били преведени директно на Турция и Сирия, а с останалите пари са били закупени вещи от първа необходимост за бедстващите. Акад. Григоров посочи, че реакцията на българите и съричастността, която са проявили в този тежък момент, връща надеждата за по-добро бъдеще.

“Българският червен кръст въведе формула на работа, която гласи: Обединявай и решавай. В такива ситуации успяваме да обединим бългаския народ, корпоративния бизнес и всички заставаме зад идеята да се помага. Фактът, че за броени дни успяхме да съберем 3 млн. лв. помощи е ясно доказателство, че тази формула работи. Нека да се молим на Господ такива трагедии да не се случват, но ако станат – БЧК и България е готова да протегнат ръка и да помогнат на нуждаещите се!”, категоричен бе акад Григоров.

Видео СайтЪТ

На въпрос, какви впечатления са споделили българските спасители, които са били на място, Григоров заяви:

“Огромна трагедия, огромна! Още се вадят трупове, не се знае и точната бройка на загиналите, това е нещо страшно. При разговорите ми с планинските спасители, които се завърнаха – всички те бяха в психологически стрес от видяното”.

Акад. Григоров постви и фокус върху Закона за доброволчеството коментирайки, че това е нещо изключително важно, защото България е една от малкото държави, в които доброволчеството не е регулирано.

“Трябва най-после да бъдат регулирани взаимоотношенията работодател – работник, когато има бедствие. Не може един обучен човек да спасява, да оказва помощ, да не бъде освободен от работа и да отиде да помага”, каза в заключение Христо Григоров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1014hPa 67% 35% 3m/s 10deg
15°C Усещане 14°C
1019hPa 85% 79% 2m/s 100deg
15°C Усещане 15°C
1014hPa 88% 24% 3m/s 250deg