Александър Калчев, БМФ: Предполагам, че до 15 дни освободените моряците ще се приберат у дома (ВИДЕО)

Част от българските моряци от кораба „Руен”се прибраха в България

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода. Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България. Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия. 

Операцията е приключила успешно. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в района. Нашият екипаж се намира в добро здраве. Това каза в ефира на „Събуди се” по NOVA капитан Александър Калчев, изпълнителен директор  на БМФ.

Българските моряци от кораба „Руен“ са освободени

„Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат”, добави той.

„С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб “Руен”, сред които и седем български граждани,  беше освободен. Освободени са и седемте български моряци.  Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб.  Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България, заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg